„На тези избори не може да се посочи победител, но е съвем ясно, че
БСП и НДСВ губят много и като цяло тройната коалиция загуби доверието на избирателите. ГЕРБ не е убедителна атлернатива на управляващите."

Така лидерът на ДСБ Иван Костов обобщи картината от изборния ден.

„Твърдо заставаме срещу Бойко Борисов в София. Както и да се развият изборите от сега е ясно, че в лицето на Мартин Заимов имаме силен кандидат, който ще бъде кмет на Столичната община," допълни Иван Костов.

По думите му десницата е отразила тежките удари от последните парламентарни, президентски и европейски избори и започнала процес на възстановяване. Тя запазва позициите си в местната власт от 2003 г. и на някои места ги подобрява.

„За нас изборите не са свършили. Предстои решаващата им част. Силно подкрепяме всички представители на десницата на втория тур и призоваваме нашите симпатизанти масово да гласуват", каза още Иван Костов.

Той коментира и темата за купуването на гласове и изборния туризъм.

Според него сегашните избори са най-болните сред досега провежданите, тъй като при тях има най-голямо изкривяване на изборните реалности вследствие на такива нарушения.

Според него гласуваните непосредствено преди местния вот законови текстове инкриминиращи купуването на гласове, не са приети искрено от управляващите.

Мартин Заимов
Много сме доволни. Това е едно добро начало, доказателство, че софиянци виждат надежда в това, което предлагаме

атова те не са работещи, точно както промененият с трето гласуване принцип на уседналост, се оказа безрезултатен.

От ДСБ напомниха, че за пореден път автобуси от Турция за пристигнали с избиратели, които са подменили вота в смесените райони. Някои от тях дори са искали печати върху билетите си, за да удостоверят, че са гласували след като се върнат в Турция.

По повод на изборните резултати в София тъмносините коментираха, че Мартин Заимов се е появил късно, но формирал много бързо политическото си говорене. Само за месец той е формулирал политически послания, каквито Бойко Борисов не е успял да отправи при целия си престой на политическата сцена.

„Бойко Борисов води непрекъсната предизборна капмания, Мартин Заимов само за месец печели близо 20% от избирателите," каза още лидерът на тъмносините.