"Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор "Земеделие" през 2018 г." Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на пресконференция при представяне на резултатите от работата на ведомството през годината.

По думите му 1,521 млрд. от сумата са директните плащания, обвързаното производство, зелените плащания и други. Само вчера вечерта бяха изплатени 634 млн. лв. по Схемата за единно плащане на площ.

"Общо 305 млн. лв. са всички преходни национални помощи. Водещите са в тютюнопроизводството и в животновъдството", посочи Порожанов.

Той подчерта, че е отпусната и допълнителна помощ за секторите, които са имали пазарна нужда.

Земеделският министър припомни, че през тази година има две одобрени държавни помощи в сектора - за малки мандри и за Global G.A.P. - сертификат, който производителите на плодове и зеленчуци трябва да притежават, за да могат да реализират продукция в големите търговски вериги.

Министърът сподели още, че се работи и върху възможностите за помощи за малки камери за бързо замразяване, сушилни и други съоръжения, с които да се подпомогне процесът по запазване на плода веднага след беритба.

Порожанов разясни, че сред важните законодателни инициативи през тази година са промените свързани с поземлената собственост, арендата и ползването на земя. Според него един от акцентите е ограничаването на продължителността на договорите за ползване.

Зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева изтъкна, че са направени и много промени по отношение на биологичното производство с цел да се въведат допълнителни изисквания и към преработватели и търговци, и към контролиращи.

Тя допълни, че се предвижда да има информационна система от база данни за биопроизводството с цел по-добро проследяване.

По думите на зам.-министър Лозана Василева на сайта на министерството е представена индикативна програма за приемите през 2019 г. по Програмата за развитие на селските райони.