До края на следващата седмица над 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на предстоящите парламентарни избори. Това заяви за БНР изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров след заседанието на Националния съвет на партия "Българска социалдемокрация - Евролевица".

Той посочи, че до момента са обсъждани два варианта за име на широката лявоцентристка коалиция - "Коалиция за България" и "БСП - Обединена левица".

Според него още е рано да се говори за формиране на депутатски листи. Те ще бъдат подредени по ясно разписан коалиционен механизъм, който ще бъде съгласуван с всички партии в лявото обединение.

"Вече сме напреднали много на етап подписване на коалиционно споразумение, последни уточнения за състава на коалицията. До момента са 20 политически субекта, водят се разговори с още няколко партии от ляво и ляво център политическо пространство", коментира Зафиров.

БСП отива на избори с голямо ляво обединение

БСП отива на избори с голямо ляво обединение

Потвърдили са 15 партии, БСП се надява на 20

Той поясни, че въпросът с името все още не е уточнен, а следващият вторник е последното заседание на Изпълнителното бюро, на което ще бъде взето окончателно решение, което да бъде предложено на коалиционните партньори.

Той изрази надежда до края на следващата седмица да бъде подписано самото споразумение.

По негови думи времето е точно разчетено съобразно графика за предстоящите парламентарни избори.

Относно очакванията дали ще има служебно правителство в понеделник, както и промени в неговия състав, Зафиров изрази мнение, че ключът е в това дали Калин Стоянов ще остане вътрешен министър. Такива били заявките и от Президенството, и от политическите партии.

БСП и "Левицата" се договориха за широко ляво обединение

БСП и "Левицата" се договориха за широко ляво обединение

Ще се изгради Политически съвет

"Всичко е в ръцете на г-н Главчев. В момента дали ще има кабинет, зависи изцяло от него", подчерта Зафиров.

Запитан дали може да има и други корекции в служебното правителство, той посочи, че не е работа на БСП да се бърка в конкретните имена.

Ние можем само когато ги видим, да дадем оценка дали тези хора са равноотдалечени от политическите партии, дали могат да бъдат гарант за справедливи и честни избори, изтъкна той.

Той отбеляза, че алтернативите пред президента са силно стеснени, вследствие на нескопосаните промени в Конституцията.