Президентът Румен Радев няма да подпише указа за назначаване на служебно правителство, ако в състава на МС присъства Калин Стоянов. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея фигурата на Стоянов поражда политическо напрежение. Тя отбеляза, че партиите са снели доверието си от силовия министър. По думите, ако той оглавява МВР няма гаранция, че изборите ще бъдат честни и че ще бъде ограничено купуването на гласове. Йотова отбеляза, че с действията си през последните дни Калин Стоянов е показал, че се стреми към политическа кариера.

Вицепрезидентът заяви, че Димитър Главчев има втора възможност да представи кабинет, който да организира честни и прозрачни избори, след които да имаме редовно правителство след няколко месеца. Според нея няма на къде повече да пропадаме и да задълбочаваме кризата.

Тя е оптимист, че в понеделник ще има ново служебно правителство. Думите на Радев при връчването на мандата бяха разбрани от всички. Президентът въпреки гаврата с Конституцията, въпреки опитите правомощията му да бъдат ограничени, е последният гарант за това да се проведат честни избори, подчерта Йотова.

По думите й не трябва да се чертаят нови разделителни линии, за да има основа за диалог след изборите. Вицепрезидентът заяви, че на преден план трябва да се сложат приоритетите на България. Най-важният проблем, който трябва сега да се реши е безводието, добави тя.

Йотова определи като съвремен фашизъм изнасянето на данни на учители в т.нар. "черен списък", които възразяват срещу спорните промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Тя посочи, че може да не е съгласна с мнението на дадена група хора, но последното нещо, което би забранила, е правото им да изразяват мнението си и да заемат позиция.

Припомняме, че президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването на служебно правителство, начело с Горица Грънчарова-Кожарева. Причината за това бе присъствието на Калин Стоянов сред министрите. Горица Грънчарова-Кожарева се оплака от оказан натиск и подаде сигнал да главния прокурор. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е време Калин Стоянов да се раздели с поста си. Делян Пеевски пък защити министър Стоянов и дори му обеща място в листите на своята партия.

Калин Стоянов остава на поста си докрай

Калин Стоянов остава на поста си докрай

Той благодари на Пеевски за подкрепата на МВР