Образованието е кауза за обществото ни, която трябва да ни обединява, а не да чертае нови разделителни линии и конфликти. Това изразиха от Министерството на образованието и науката в своя официална позиция.

От МОН посочват, че българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен. Според ведомството това е направило децата и нацията ни свободни. Запазвайки тази свобода, ние запазваме собствените си ценности, морал и бъдеще, се изтъква в позицията на МОН.

От МОН са категорични, че в системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители.

Министерството на образованието и науката и институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище.

Принципната позиция на Министерство на образованието и науката е по повод разпространения от "Възраждане" - Варна списък на учители, които са подкрепили подписката срещу промените в Закона за образованието. Към "представителната" извадка имена и месторабота в поста на партийната организация учителите се наричат "паразити" и се призовават родителите да реагират с акции срещу тях.

Нечувана атака срещу българските учители и недопустима политическа пропаганда на гърба на българското училище - така нарече акцията на ПП Възраждане Николай Денков и призова своя наследник в МОН да реагира.

"Учителите не могат да бъдат обект на партийна агресия - от това ще пострадат децата ни! Очаквам министърът на образованието да реагира незабавно с мерките, които ще вземе МОН, за да защити българските учители от репресията на "Възраждане".

Да, България също излезе с официална позиция по казуса. Партията посочва, че публикуваният от Възраждане "черен списък" с учители е крещящо потъпкване на общочовешки ценности, на законови права и свободи и на журналистически стандарти.

ДБ осъди съставянето на такива списъци. Партията призова правоохранителните органи решително да пресичат подобни форми на посегателство над личността. В позицията си те изтъкват, че Не трябва да се допуска фашизоидните изблици да продължат и да се превърнат в нормалност.

Впоследствие стана ясно, че варненската окръжна прокуратура е образувала преписка във връзка с публикацията на "Възраждане" във Фейсбук.

Тя се е самосезирала от материали в медиите, за да се прецени дали публикацията нарушава Закона за личните данни. Решението на наблюдаващия прокурор се очаква утре.

От Община Варна подчертаха, че са изключително разтревожени от опитите да бъдат съставяни "черни списъци".

"Бих препоръчал на всички да прочетат документа, който тези хора са подписали. Той е изключително балансиран, в него се задават въпроси, а не се задават отговори и самият факт, че български учители могат да бъдат унижавани публично заради това, че са взели страна, дали са отговори на въпроси, които обществото си задава, е изключително тревожен и трябва да бъде пресечен в зародиш", изтъкна Павел Попов- зам.-кмет по образование- Община Варна.

Припомняме, че по-рано този месец депутатите забраниха пропагандата, популяризирането или подстрекаването по какъвто и да е начин в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.

Над 7000 граждани и 76 неправителствени организации поискаха президентът да наложи вето на измененията в Закона за предучилищното и училищното образование. Държавният глава обаче отказа да наложи вето на промените.

ЕК иска обяснение от МОН за забраната на ЛГБТ пропагандата в училищата

ЕК иска обяснение от МОН за забраната на ЛГБТ пропагандата в училищата

Даден е срок от 2 седмици на МОН