В сглобката не са обсъждани варианти след ротацията през март месец друг представител на ГЕРБ да е премиер. Това изключва и възможността Борисов, а и Пеевски да станат премиер или вицепремиери. Това е мнението на депутатът от ПП/ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова, която в студиото на Нова телевизия, не отговори категорично с "не" на въпрос дали това не възможен сценарий на 1 март 2024 г. - "Не мога да заявя нещо, преди то да е обсъждано", бяха точните думи на Надежда Йорданова. Отговорът й беше, че е договорено ротационният премиер да е Мария Габриел, а това е тема, която не се обсъжда.

Също така по думите й, подмятането на идеи от типа на тези на Радомир Чолаков, възприема като "коледни закачки", а пък самите те отклонявали вниманието от наистина важните теми, които били релевантни в момента - бюджетът и приемането на промените в Конституцията. "Не искам да отклонявам важните въпроси към хипотетични варианти. В момента важните са теми - бюджета и промяната на Конституцията."

А по отношение на промените в Конституцията, където Надежда Йорданова е член на комисията и двигател на процеса в ПГ на ПП/ДБ, тя остава "умерен оптимист, че промените ще се случат по един добър начин", но защити като правилни готвените промени в Конституцията. По думите ѝ те дават 4 основни предимства: Осигуряване на истински независим съд по европейски стандарт, ефективна и отчетна прокуратура, по-голям достъп до конституционно правосъдие на обикновените граждани, както и действащ парламент, включително и при предсрочни избори.

Радев притеснен, че парламент с толкова ниско доверие посяга на Конституцията

Радев притеснен, че парламент с толкова ниско доверие посяга на Конституцията

Парламентът има важни въпроси върху които трябва да се съсредоточи

Според нея по-голямата политическа квота в прокурорската колегия на ВСС ще осигури по-голям обществен контрол, като последователно наричаше парламентарната квота - обществена. Тази "обществена квота" е предвидено да има мнозинство във Висшия прокурорски съвет, защото така прокурорите, ръководени от главния прокурор, няма да имат мнозинство." Йорданова изтъкна като важно, че в тази "обществена квота" могат да бъдат избирани съдии.

Като гаранция за избора, Надежда Йорданова посочи, че квотите ще бъда попълвани с квалифицирано мнозинство (бел.ред. както и в момента се случва), но "с процедури, които да гарантират прозрачен и честен процес". След което посочи, че този прозрачен и честен процес зависи и от медиите, за да се откроя добрите кандидатури. "Аз съм сигурна, че ще се разпише един висок стандарт за избор", посочи бившият правосъден министър, допълвайки и че процесът обаче "зависи от всички нас".

Йорданова каза още, че има настроения да се запази настоящото положение по отношение на тежестта на президента при процедурата за назначаване на председатели на ВАС и ВКС, както и на главния прокурор. Отговорност обаче е на президента с какви мотиви връща съответното назначение, заяви депутатът от ПП/ДБ и припомни, че в случая, когато Румен Радев върна избора на Иван Гешев, е подходено твърде формално. Заради което и ВСС потвърдил избора му за главен прокурор. Грешка било, че Румен Радев не посочил по-сериозни мотиви - "Имаше преди това поредица от консултации на какви критерии трябва да отговаря главният прокурор, ние не чухме никакъв извод", коментира Йорданова, явно смятайки, че при друга обосновка ВСС е щял да вземе друго решение.

Конституционното мнозинство ще изглади ли съдебната реформа?

Конституционното мнозинство ще изглади ли съдебната реформа?

Промените в Конституцията демонстрират слабост и безсилие