Изпълнителната власт се намира в парламента, а не в Министерски съвет. Това положение трябва да бъде поправено.

Силните хора, на които им приляга да бъдат в изпълнителната власт, в момента са в законодателната, а в изпълнителната власт са хора, изпратени там, за да пазят столовете.

Това каза Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по конституционни въпроси в НС, в студиото на "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

От моя гледна точка министър-председател трябва да бъде Бойко Борисов, а вицепремиер трябва да бъде Асен Василев или Кирил Петков и ако трябва да има по-широка база на управлението, вицепремиер трябва да бъде Делян Пеевски. Това са хората, които могат да взимат решения. 

На мястото на Христо Хинков аз бих подал оставка отдавна, каза политикът.

Рискът НС да допусне грешки в момента при промяна на Конституцията е огромен и в някои случаи това ще бъде непоправимо, каза депутатът.

Ако следващия понеделник нямаме консенсусни предложения по всички текстове и не сме сигурни в това, което правим, най-логичното е да си подам оставката като председател на Конституционната комисия, ако не съм съгласен с това, което ще внесем като резултат, заяви Чолаков.

Все още нямало „съответната политическа нагласа“ за проекта на Радев за Конституция

Все още нямало „съответната политическа нагласа“ за проекта на Радев за Конституция

Александър Маринов ужасен от идеята за реформа в службите

Политикът смята, че е възможно да се приемат набързо измененията в конституцията, да се ограничат възможностите на президента за назначаване на служебно правителство, след което парламентът да бъде разпуснат и да отидем на нови избори.

По негови думи няма да се запази възможността лица с двойно гражданство да заемат висши държавни длъжности.

За добрата или лошата Конституция спориха в комисия

За добрата или лошата Конституция спориха в комисия

Разнопосочни са нагласите за разделянето на ВСС и намаляване на мандатите на тримата големи

Мандатът ще бъде 7 години за двамата председатели на върховните съдилища и 5 години за главния прокурор, каза той. Получава се известен дисбаланс от това че прокуратурата започва леко да бъде вадена от съдебната власт и да бъде поставена в по-голяма зависимост от законодателната и от съдебната власт, обясни Чолаков.

"Изненадан съм, че при положение, че "Демократична България" е флаг на конституционната реформа вече 10 години, започнахме процедурата като подписахме текстове, несъгласувани с професионалните общности. Не съм очаквал това. Опитвам се да проведа смислен дебат и да постигнем оптимални решения по въпроси, които би трябвало да бъдат решени преди 10 години", заяви политикът.

Пеевски: ДПС не е в коалицията, новата Конституция - декември

Пеевски: ДПС не е в коалицията, новата Конституция - декември

Всичко го правим, защото това е едно евроатлантическо правителство и това е правилното за България

По негови думи ние не можем да надмогнем историята от последните години, прокуратурата е преминала някои граници, заради което политическата система е поставена пред изкушението да обуздае прокуратурата, но да го направи до степен, в която да я обезличи и да я подчини, което е другия риск.

Разделянето на ВСС, диспропорцията, която се получава в двете - обществената и професионалната - квоти в двата съвета е притеснителна, посочи Чолаков.

Напълно възможно е да се изработи специален закон за назначение на регулаторните органи от Народното събрание, каза Чолаков.