Притеснява ме, че парламент с критично ниско гражданско представителство и изключително малко обществено доверие посяга към Конституцията. Това не е нормално. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, след церемонията по пускането в експлоатация на интерконектора със Сърбия.

Парламентът има важни въпроси върху които трябва да се съсредоточи и не трябва да оставя впечатление, че Основният закон в държавата се използва като параван за оправдание на съществуването на тази коалиция, поясни държавният глава. Той подчерта, че в такъв парламент не може внесе предложенията си за промени в Конституцията.

Делян Пеевски: Президентът да си прочете правомощията и да ги спазва

Делян Пеевски: Президентът да си прочете правомощията и да ги спазва

Промените в Конституцията слагат край на политическото безвремие на служебните правителства, категоричен Пеевски

По думите му заканата да наложи вето върху държавният бюджет е изиграла своята роля. Имаме уверение, че земеделски земи няма да се продават, добави той.

Радев подчерта, че пускането на интерконекторът със Сърбия е изключително важно за България. С нашата политика променяме енергийната карта на Европа. Това не е просто интерконектор, а символ на нашата воля да допринасяме за диверсификацията на енергийните доставки, както на България, така и нашите партньори, уточни президентът.

Държавният глава посочи, че е водил разговор с Александър Вучич за българското малцинство в Сърбия. Този въпрос е от ключово значение. Два пъти бяхме в Димитровград, за да идентифицираме проблемите на хората. Ние трябва да работим заедно, това е залогът за общите ни успехи и интеграцията на Сърбия. Казуси като задържани книги на границата няма да отворят пътя на Сърбия към Европа, каза още Радев.

Радев, Вучич и Алиев пуснаха в експлоатация интерконектора България-Сърбия

Радев, Вучич и Алиев пуснаха в експлоатация интерконектора България-Сърбия

Капацитетът на газопровода е 1 милиард и 800 милиона кубически метра годишно