Новата Конституция бележи нов период в развитието на нашата държава. Това заяви председателят на НС Цецка Цачева по време на двудневна конференция на тема „25 години Конституция на Република България в перспективата на върховенството на правото, демокрацията и защитата на основните права”.

По думите й Конституцията е основата за протичането на всички процеси, свързани с функционирането и управлението на държавата.

Конституцията от 1991 година безспорно има значение за изграждането и установяването на съществуващия днес модел на държавно устройство и държавно управление, но нека не забравяме,че тя носи и друг символ, тя е силен знаков символ за началото на демокрацията в България и правовата държава, подчерта Цачева.

Наличието на Конституция, по мнението й, не означава, че една държава може да се нарече правова. Според Цачева основният ни закон ни дава възможности за отстояване на ценностите на демокрацията за спазване и защита на правата на човека и за равноправно участие в международните отношения. В нея за първи път е подчертано непосредственото действие на конституционните разпоредби.

По думите на парламентарния шеф важен е въпросът за прилагането на основния закон. Приемането на Конституцията през 1991 според нея е било израз на решимостта за изграждането на демократична, правова и социална държава.

Днес 25 години по-късно все още не можем да оценим доколко сме постигнали тази цел, но можем да потърсим отговор на въпроса дали сме на прав път, заяви председателят на парламента.

Цачева не иска да дава оценка на действащата Конституция. В условията на динамични законодателни промени, които са провокирани от реформи във всички сфери на обществено-политическите отношения, Конституцията безспорно остава стожер на стабилността, смята Цецка Цачева.

Макар и стабилна, тя не е застинала рамка, допълни парламентарният шеф, като акцентира на измененията в основния закон, свързани със съдебната система.

Независимостта на съдебната система е и състояние на духа на магистратите, подчерта Цачева. Конституцията ни, по мнението й, направила сериозен пробив в демократичното ни развитие.

Омбудсманът Мая Манолова подчерта, че днес е ден на демократичната българска държавност. Тя била едно от най-сериозните демократични постижения на нацията ни.

Според обществения защитник основният ни закон бил и упрекван, и възхваляван. Не отричайте Конституцията заради грешките на тези, които я прилагат или изпълняват, коментира Мая Манолова. Тя се обяви за промени в Конституцията, които да гарантират защита на социалните права, засилване на  потребителите от монополите.