Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще представи пред президента сравнителен анализ на средните цените за линеен километър магистрали, строени у нас и в Европа. Той вече е настоял изпълнителният директор на Агенция "Пътна инфраструктура" да предостави на президента и на администрацията му книгата "Пътищата на България", в която доста на светло са описани всички възложени обществени поръчки за строителство, заедно с техните бюджети и срокове за изпълнението им.

Нанков настоя президентът да излезе с ясна позиция за Програмата за саниране у нас - трябва ли да я има или не, така че да разбере и правителството каква е точната позиция, за да предприеме необходимите действия. "Може би ще приемем част от аргументите", посочи Нанков.

Припомняме в лекция пред студентите от УНСС президентът Радев изтъкна, че програмата за саниране е "дълбоко несправедлива", "стартирала с необосновано високи цени, в нарушение на закона", Нанков настоя за категорична позиция от страна на президента и коментира: "Критика с конкретно предложение или просто критика заради самата критика".

Румен Радев не вижда какво се строи на строителната площадка България

Румен Радев не вижда какво се строи на строителната площадка България

Всички корумпирани трябва да бъдат заловени, нужни са хора с адекватна култура и образование

"Появи се една нотка - да противопоставим жилищната политика - на газификацията с публичен ресурс на частните домове. Това е една тема, лично според мен доста опасна. Бих призовал компетентният екип на президента да направи подробен сравнителен анализ между програмата за саниране и газификацията на частните жилища с публичен ресурс", каза още Нанков.

Относно темата с пътното строителството. Министърът на регионалното развитие вече е изготвил и сравнителен анализ между цените, по които се възлагат автомагистралните отсечки в България и съответните цени в цяла Европа. "В България средната цена на възложените и изпълнените отсечки на километър автомагистрален участък е един милион евро, в съседна Македония говорим за 5 млн. евро, в съседна Гърция - 6,8 млн. евро, Румъния - 5 млн. евро, в България има средно най-ниските цени в Европа".

Нанков изтъкна, че на срещата с президента ще се уточни цената на отделните отсечки, които са построени. "Най-скъпата между другото е АМ "Люлин" - помним от кого беше възложена 2006 г. на стойност 8,1 млн. евро на линеен километър при средна три милиона евро за всички магистрали в България". За "Тракия" - цената е милион и половина евро на километър.

"Ние не сме от тъмната страна - при нас всичко е публично", каза още министърът .