Да се преодолее политическото противопоставяне на всяка цена и недоверието към политиците. Както и да се покаже приемственост За това настоя държавният глава Росен Плевнелиев в обръщението си към парламента след политическите консултации с парламентарно представените партии.

Той посочи, че инициативата му за срещи с политическите партии се провежда за пета поредна година и тя се е доказала като платформа за работещ между институциите диалог. Въпреки политическите различия, формациите са се обединили, че институционалното уважение е основа за изграждането на държавния ред.

Европейските ценности са и български.

Отправихме поглед напред към хоризонт 2030, посочи още държавният глава и настоя още в началото на обърщението си да се започне подготовката за хоризонт България 2030. Именно сега можело да се поставят основите на икономическото развитие и растеж.

ГЕРБ няма да подкрепи тази президентска двойка за нов мандат, убедени от БСП

ГЕРБ няма да подкрепи тази президентска двойка за нов мандат, убедени от БСП

Нестабилността в управляващата коалиция изкарвала едноличните решения на премиера

Това трябва да е хоризонтът за действие, подчерта държавният глава.

Успешните държави са тези, които имат идеал, но и план за действие, заяви още Росен Плевнелиев. Трябва да гледаме напред и да формираме нови национални цели, посочи той. 

Такива цели, по думите му, можели да са изграждане на социално отговорна икономика, справяне с бедността, Шенген, членство в Еврозоната, изграждането на енергиен съюз на Балканите. „Когато е трудно ще покажем, че имаме план”, категоричен бе Плевнелиев.

За по-голяма енергийна ефективност в дейността на НС призова Карадайъ

За по-голяма енергийна ефективност в дейността на НС призова Карадайъ

В дебатите по повод речта на президента

По думите му сложната и несигурна обстановка в света налагала политическа стабилност у нас. Той е доволен, че сега в 43-тия парламент, диалогът бил по-конструктивен отколкото в 42-то Народно събрание. Стабилността обаче не цел, а средство, смята президентът.

Целта трябва да бъде растежът. Той настоя да се вземат поуки от научените уроци от двете години политическа нестабилност, когато са се сменили редица правителства и парламенти. Безсмисленото противопоставяне е пагубно, предупреди още държавният глава.

Не е вярно, че нямаме идеал и посока – те са в заветите на предците ни.

С обръщението си Плевнелиев потвърди, че темата „делото на Левски” е влязла трайно в реториката му.

С цитати от Апостола той упрекна тези, които са против Европа и опроверга твърденията, че нямаме идеал и посока, имаме и те са зададени от нашите възрожденци, чиито думи не били просто романтична част от учебниците по история, обясни Плевнелиев.

Днес се издигат идеи за писане на нови национални доктрини, чуват се гласове, че ни липсва идеал и посока. Това изглежда е удобна някому теза, но тя е дълбоко невярна, подчерта той.

Идеалът за чистата и свята република не е реализиран, трябват действия, а не думи, заяви Плевнелиев.

От достигналите до нас мисли на Левски Плевнелиев избра няколко, сред които призива на Апостола „да се освободим сами, а не някой друг да идва да ни освобождава, защото „който ни освободи, той ще ни пороби“.

Малко изненадващо държавният глава припомни и създаването на тайните комитети от Васил Левски, като според него това е направено, за да се изгради способността на българите за целенасочено и добре организирано общо действие.

Той изрази обаче загриженост, че в България, Европа и по света набират скорост ксенофобията, езикът на омразата, крайният популизъм и национализъм, изразени най-вече в омраза и страх от чужденците и малцинствата.

А ни трябва модерен патриотизъм, просветен национализъм, стъпил здраво на любовта към родината и уважението към различния, обяви Плевнелиев.

Според него светът ще ни уважава за това, че българите са толерантни, просветени, почтени хора, създали правова държава, в която властват законът, човешките права и свободи.

Той изразява убедеността си, че България няма как да просперира в режим на популизъм, краен национализъм, олигархия и задкулисни зависимости в политиката, икономиката и медиите.

Инвеститорите в такава държава просто няма да дойдат, подчерта Плевнелиев.

Държавният глава приветства факта, че 250 хил. българи са се включили в Националната програма за енергийна ефективност. Благодарение на нея за пръв път ще спечелят не олигарсите, а българските граждани, категоричен бе Плевнелиев.

Президентът подчерта, че времето на декларациите по отношение на съдебната реформа отдавна е изтекло. Той окачестви извършените промени в Конституцията като полезни. „Над 90% от българите нямат доверие в правоохранителните органи”, посочи президентът.

Съдебната реформа е в центъра на всичко.

Той бе категоричен, че националната цел е независимо и ефективно правораздаване в интерес не на отделни, а на всички граждани. Плевнелиев апелира за необходими промени за по-бързо и ефективно съдопроизводство, случайно, а не манипулирано разпределение на делата.

Съдебната реформа е в центъра на всичко”, заяви Плевнелиев и подчерта, че народът очаква дълбока реформа в правосъдието и антикорупционно законодателство.

Равенството на всеки пред закона не може да бъде постигнато само с промените на няколко закона, дори и на Конституцията. Въздаването на справедливост не е отговорност единствено на съда и прокуратурата. Системата на магистратурата е неразривно свързана в своята работа с тази на МВР, с контролните, данъчните и митнически органи, изтъкна Плевнелиев.

По думите му съдът и полицията, институциите като цяло, са пазители на реда. Няма ли независим съд, няма ли полицаи, които да носят с чест униформата, няма ли независими регулатори, работещи с лице към хората – няма как да вървим напред.

Той посочи, че икономиката е в подем, постигнат е добър растеж от 3%, ръст в експорта, както и спад на безработицата до 9,2%. Балансът за България от първия програмен период е повече от позитивен и сме на плюс от 17 млрд. лв, каза Плевнелиев по отношение на средствата от еврофондовете.

Той подчерта, че административната реформа – ще спомогне за рязко подобряване на бизнес средата, електронното управление е решителен фактор за подобряване на бизнеса. 2016 г. е решителна за въвеждането на електронното управление. Въвеждането на Закона за електронната идентификация – ще улесни въвеждането на електронно управление, заяви още държавният глава..

По отношение на здравната реформа Плевнелиев посочи, че в последните години именно тя е реформата, която довеждала твърде често до остър политически сблъсък. Здравето няма цена, длъжници сме на народа – това трябва и може да се промени чрез мъдри законодателни промени.

Електронното управление е решителен фактор за подобряване на бизнеса.

Плевнелиев заяви, че планира да свика през годината Консултативен съвет по национална сигурност по въпросите на демографската политика и киберсигурността.

Държавният глава засегна и актуалната в момента тема за туризма, плажовете и дивото къмпингуване, като обясни защо е отказал да наложи вето върху забраната му - растеж може да бъде постигнат във всяка среда, но прогрес, който да е осезаем за всеки член на обществото, е възможен само чрез правила и институции, гарантиращи прилагането им.

Той изтъкна, че е призовал отговорните органи да предприемат последващи действия, които да гарантират в максимална степен запазването на цялостния облик на плажовете за природосъобразен туризъм. „Аз съм за ясни и демократични правила, отчитащи интересите на всички граждани. С удовлетворение виждам, че има нов законопроект, който да отмени абсолютната забрана, но да въведе правила”, заяви Росен Плевнелиев.

Той благодари на Народното събрание, че е постъпило отговорно – предстоящите изменения в Избирателния кодекс за въвеждането на електронното гласуване.

Въвеждането на задължително гласуване бе един от въпросите, който подложих на референдум, сега сме изправени пред поредни законодателни промени. Точно това се опитах да преодолея с идеята за референдум”.

За съжаление това не се случи и сега сме изправени пред поредни законодателни промени, които изразяват волята на една част от парламентарните сили - защото допитването до народа ни дава най-точния отговор кой е прав и кой не – дава ни волята на суверена, обяви президентът.

По отношение на кризата с бежанците, той посочи, че България вече трета година е единствената държава, която демонстрира отговорен подход.

Нужно е общоевропейско решение. Солидарни сме с хората, бягащи от войната, но същевременно трябва да направим ясно разграничение между бежанци и икономически мигранти, на които да кажем честно, че не можем да осигурим мечтаното бъдеще за всеки, призова Плевнелиев.