Продължават разговорите за купуване на подводници за Военноморските сили (ВМС), те са в напреднал етап, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред БНР.

Това се случва на фона на одобрената преди дни програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната. Тя включва 13 проекта на обща стойност 6,6 млрд. лв. Сред тях е и проектът за новата подводница.

България търси дизелово-електрически подводници, втора ръка.

Преговаряме за изтребители, подводници и машини за пехотата

Преговаряме за изтребители, подводници и машини за пехотата

В много напреднала фаза са и преговорите за придобиване на подводници от Италия

Адмирал Ефтимов обясни, че все още не са уточнени параметрите на техническо ниво. "През септември ще продължи на експертно ниво, за да можем след това като военни експерти да представим параметрите на политическото ръководство - не само като придобиване на конкретна платформа, а и какво е нужно за подготовка на екипажите, за инфраструктура, за бъдеща поддръжка, ремонт и развитие на тези платформи, за да бъде тя наистина адекватна отбранителна способност, а не само разход", каза началникът на отбраната.

Според бившия министър на отбраната Тодор Тагарев, пътят за купуването на поводници е безперспективен. Най-вече заради сегашното предложение.

Русия готова да открие огън при нахлуване на чужди кораби и подводници

Русия готова да открие огън при нахлуване на чужди кораби и подводници

Москва е в състояние да се противопостави на американския флот в Черно и Балтийско море

"Гледаме ги тези подводници, мисля, че цената не е малка, тези подводници италиански. Тридесетгодишна подводница вече си е нещо, което излиза от въоръжение, айде до 40 да я добутаме. Това, че са евтини, ако ние вземем такива подводници, това означава, че ние ще инвестираме много в инфраструктура, обучение на хора, като ги обучим, ще трябва да ги утилизираме, и новите вече са не по-малко от 1,5-2 милиарда лева. За мен тази пътека с подводниците е безперспективна", каза Тагарев.

България няма подводен флот от 2011 година, когато последната българска подводница "Слава" беше снета от въоръжение. От две години тя е музей.

Военни експерти отчитат стратегическото предимство на държави, които имат подводници в Черно море. А след началото на войната в Украйна НАТО планира засилване на борбата с подводниците в Черно море.