Русия е готова да открие огън по чужди кораби и подводници, които незаконно навлизат в нейните териториални води. За това предупреди високопоставен руски военен служител, цитиран от "Ройтерс" и "Интерфакс".

Всяко подобно решение обаче ще бъде взето само на "най-високо ниво", уточни Станислав Гаджимагомедов, заместник-началник на Главния оперативен отдел на Генералния щаб на Русия.

По негови думи Русия е в състояние да се противопостави адекватно на американския флот в Черно и Балтийско море, но в момента няма достатъчно кораби и планове за това в Далечния Изток.

САЩ отрича ядрена подводница да е навлизала в руски води край Курилските острови

САЩ отрича ядрена подводница да е навлизала в руски води край Курилските острови

Руснаците връчиха дори нота на военното аташе на САЩ

Изявлението идва два дни, след като Москва съобщи, че руски военен кораб е прогонил американска подводница от руските териториални води в Тихия океан. Съединените щати обаче отрекоха, че са извършвали подобни военни операции.

Напрежението между двете страни расте. Вашингтон предупреди, че Русия може да нападне Украйна по всяко време. На свой ред Москва отрича да има подобно намерение, въпреки че е струпала над 100 000 войници близо до границите на Украйна. Тя обвини Запада в истерия.

През последните седмици руските ВМС провеждат учения на огромни територии, включително части от Атлантическия и Тихия океан, както и Средиземно море.