Шест руски военни кораба се отправят към Черно море от Средиземно море за военноморски учения, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на руското министерство на отбраната.

От ведомството поясняват, че това е било предварително планирано движение на военни ресурси.

През януари Русия обяви, че военният й флот ще проведе мащабни учения с участието на всичките й военноморски сили през първите два месеца на годината. Ученията ще се проведат от Тихия до Атлантическия океан и се определят като последната демонстрация на сила насред военната мобилизация в последно време предвид все по-острото противопоставяне на страната със Запада.

Русия започна и военноморско учение в Черно море

Русия започна и военноморско учение в Черно море

Очаква се ученията да приключат скоро

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Русия е разположила 30 000 войници в Беларус за съвместни военни учения този месец. С тях по данни на НАТО общото руско военно присъствие по границите на Украйна вече надвишава 100 000 души.

Миналата седмица Съединените щати изпратиха 3000 военни в Румъния и Полша, за да успокоят съюзниците. Германия пък съобщи, че обмисля увеличаване на военния си контингент в Литва.

Шойгу: Корабите на САЩ в Черно море проверяват доколко е подготвена Русия

Шойгу: Корабите на САЩ в Черно море проверяват доколко е подготвена Русия

Русия е категорична, че няма да позволи никакви провокации