Русия е изпратила около 30 000 войници и модерни оръжия в Беларус през последните дни. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи това е най-голямата дислокация на руски войски в страната от края на Студената война насам.

Сред разположените на беларуска територия руски части са силите за специални операции на Русия - "Спецназ", изтребители Су-35, ракети с двоен капацитет "Искандер" и системи за противовъздушна отбрана С-400.

Всичко това ще бъде съчетано с годишните учения на ядрените сили на Русия, поясни Столтенберг.

Столтенберг: НАТО няма да изпрати войски в Украйна при руска агресия

Столтенберг: НАТО няма да изпрати войски в Украйна при руска агресия

Великобритания обаче обмисля изпращане на оръжия в Естония

Терминът "с двоен капацитет", с който шефът на НАТО представи ракетите "Искандер", се използва за описание на оръжия, предназначени за конвенционална и ядрена война.

Припомняме, вчера стана ясно, че САЩ изпращат около 2000 войници в Полша и Германия тази седмица и преместват около 1000 войници от Германия в Румъния.

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за увеличаване на въоръжените сили на страната със 100 000 войници в рамките на три години. Той обаче подчерта, че тази стъпка не е породена от заплаха от Русия.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Путин: САЩ плетат сценарий, за да ни въвлекат във война с Украйна

Путин: САЩ плетат сценарий, за да ни въвлекат във война с Украйна

Вашингтон не бил загрижен за сигурността на Украйна, а за овладяването на Русия