Русия изпрати още сили по границата си с Украйна и може да започне инвазия по всяко време, включително по време на Зимните олимпийски игри в Пекин. За това предупреди държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от "Ройтерс".

Думите му са по повод предположения, че Москва ще изчака до края на Олимпиадата в Пекин, за да не изложи на риск своя съюзник Китай.

Блинкън заяви, че Вашингтон продължава да изтегля посолството си в Украйна и повтори призива на Държавния департамент към американските граждани да напуснат незабавно страната. Просто казано, продължаваме да виждаме много тревожни признаци на руска ескалация, включително нови сили, пристигащи на украинската граница, подчерта той.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Русия обгражда Украйна от три страни с още войски

Русия обгражда Украйна от три страни с още войски

Това показват нови сателитни снимки

Според Русия НАТО търси претекст да разположи повече военни сили и техника в близост до руската граница. Руският външен министър Сергей Лавров твърди, че Западът е отприщил тази истерия, за да прикрие саботажа от страна на Украйна на Минските споразумения, които полагат основите за политическо разрешаване на въоръжения конфликт в Донбас.

От своя страна преди седмица Вашингтон обяви, че Русия възнамерява да използва изфабрикувани видеозаписи като претекст да нападне Украйна. Единият вариант е да се представи фалшива атака от страна на украинската армия или разузнаване срещу руска територия или срещу рускоговорящото население на Украйна.

От САЩ твърдят, че има и сценарий, който включва заснемането на кадри с цивилни жертви и разрушения.

Западът дава право на избор на Русия - дипломация или санкции

Западът дава право на избор на Русия - дипломация или санкции

Ако избере конфронтацията, Москва ще плати по-висока цена, предупреждава Столтенберг