Нови сателитни снимки, разпространени от американска технологична компания, показват продължаващо струпване на руски войски в Крим, Западна Русия и Беларус, съобщава Си Ен Ен.

Увеличаващият се натиск върху Украйна от три посоки засилва опасенията, че Кремъл подготвя нахлуване на украинска територия.

Вчера компанията "Максар" е засякла на свои изображения значително движение на военни части и техника. Стивън Ууд, старши директор във фирмата, посочва, че разгръщането на силите е станало на бившето летище Октябрское, северно от столицата на Крим Симферопол.

Въз основа на сателитните снимки се изчислява, че на мястото има над 550 военни палатки и стотици превозни средства. В други точки в Крим също се забелязва приток на войски и техника, включително в Новоозерное, където се проведоха мащабни артилерийски разгръщания и учения.

Украйна скастри Русия заради ученията в Черно море, подготвя отговор

Украйна скастри Русия заради ученията в Черно море, подготвя отговор

Корабоплаването станало "практически невъзможно"

Активността на руските сили в Крим е в същия ден, когато няколко руски военни кораба, включително големи десантни кораби, пристигнаха в Севастопол - главното пристанище на Крим.

Припомняме, вчера украинския външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че Азовско море е напълно блокирано, а Черно море е почти изцяло отцепено.

"Максар" посочва и че разполагане на войски, военни превозни средства има и в Беларус - на летище Зябровка, близо до град Гомел на 25 км от границата с Украйна. За първи път в района се виждат и хеликоптери. На мястото има и полева болница.

Военни части остават разположени и край беларуския град Речица - на по-малко от 45 км от границата с Украйна. Предишни сателитни снимки показваха палаткови лагери край Речица.

Пентагонът разтревожен: Русия продължава да трупа войски по границата с Украйна

Москва увеличава потенциала си за действие

В комбинация с последните сателитни изображения те потвърждават нарастващо руско присъствие в региона, който е на около 320 км източно от мястото, където започнаха съвместните руско-белоруски учения вчера.

От видеоклипове в социалните медии става ясно и провеждането на съществени движения на руски войски през последните няколко дни в Източна Украйна, около градовете Курск, Ростов на Дон и Брянск.

"Максар" предупреждава и за "голямо разполагане на войски и военни сили" в тренировъчната зона Курск на изток от града - на около 110 км на изток от границата с Украйна.

Кремъл обещава да изтегли войските си от Беларус след ученията

Кремъл обещава да изтегли войските си от Беларус след ученията

Не се посочват срокове…

Допълнително оборудване продължава да пристига в района и се извършва подготовка за настаняване на повече войски и оборудване, посочват от компанията.

"Максар" е компания за сателитно наблюдение, която си партнира с над 50 правителства. Основната им сфера на дейност е наблюдение на глобалните промени, широколентовите комуникации, космическата инфраструктура и земното разузнаване.