Нещата в управляващото мнозинство ще се изострят през следващите седмици до местните избори. Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и бивш министър на образованието.

По негови думи има неудобство от двете страни - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, че трябва да седят на една маса и да гледат в общото бъдеще, както и за това, че едните са спечелили властта, без след това да я упражнят, а я дадоха на други.

Вълчев прогнозира, че това неудобство ще се засилва по време на местните избори, защото и двете страни ще трябва да активизират своите съмишленици, за да се представят добре на вота.

Той се съмнява, че "ще се мине гладко" през местните избори.

Николай Денков: Войната на президента явно няма да спре

Николай Денков: Войната на президента явно няма да спре

Със сенки от миналото като Алексей Петров и Божков се отклонява вниманието

Според него напрежението между правителството и президента устройва и двете страни.

"В лицето на Румен Радев правителството вижда своето основание да съществува, за да устоят на президента, защото не трябва да има негови служебни правителства, които, казват те, не е по-добре да ги има и т.н. Ето ви една легитимация", обясни Вълчев и допълни, че от страна на държавния глава е същото.

Той неслучайно прави това, защото по този начин излиза, че е единствената опозиция на това, което се случва в страната, поясни юристът по повод действията на Радев.

Според него това ще продължи. Въпросът бил кой как ще изиграе тази ситуация.

Лорер успокои - докато се мисли евроатлантически, ще има правителство

Лорер успокои - докато се мисли евроатлантически, ще има правителство

Не е знаел, че Алексей Петров е имал участие в сформирането на "сглобката".

Вълчев е на мнение, че отварянето на темата с промяната на националния празник е била тежка грешка на управляващите и президентът е "взел инициативата много силно".

Това не било въпрос за Конституция, а за Кодекса на труда.

"Ако някой иска да се занимава с този въпрос, да отвори Кодекса на труда. Вдигането на въпроса на конституционно равнище означава, че се търси започване на дебат - дали за прикриване на други, по-важни неща, или пък нещо друго - това е отделен въпрос", отбеляза Вълчев.

Той предложи въпросът да бъде затворен сега и един ден, "когато всичко се нормализира в света около нас и в нас", да се мисли кой да е националният ни празник. Вълчев напомни, че има страни, които имат повече от един национален празник.

Борисов: Алексей Петров не е присъствал лично, но осигурил логистиката

Борисов: Алексей Петров не е присъствал лично, но осигурил логистиката

Той коментира и случая с Мустафа Емин