Министър-председателят Николай Денков не знае да са провеждани срещи с покойния бизнесмен Алексей Петров с цел случване на "сглобката" между ГЕРБ и ПП/ДБ.

"Никога, по никакъв начин, не съм виждал Алексей Петров, не съм чувал нищо от него, не съм чувал нищо за него в процеса по подготовка на правителството като състав, управленска и законодателна програма", заяви Денков в кулоарите на Партийния дом, където вече се помещава Народното събрание.

Поводът за въпросите относно Алексей Петров - първото публично признание, че той е имал участие в сфромирането на "сглобката", и то дошло от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Денков отново: Не познавам Алексей Петров

Денков отново: Не познавам Алексей Петров

Законът за енергетиката няма да бъде подкрепен от ПГ на ГЕРБ

Денков бе категоричен - участвал е във всеки един етап на сформирането на управлението, като никога и никъде името на Алексей Петров не е било споменавано.

"Нито от Бойко Борисов, нито от Кирил Петков, нито от когото и да е, съм чувал за Алексей Петров. (...) Ако имате въпроси, питайте Бойко Борисов", прехвърли топката към некоалиционния партньор на ПП/ДБ Денков.

"До момента не съм видял дори и най-малък елемент на подобно влияние (от страна на покойния Петров - бел.ред.)", отговори още той на въпрос на News.bg.

И уточни - не познавал лично Петров, а само го е виждал два пъти по време на срещи с работодателските организации в Министерския съвет.

Алексей Петров помогна за сглобката между ГЕРБ и ПП/ДБ, потвърди Борисов

Алексей Петров помогна за сглобката между ГЕРБ и ПП/ДБ, потвърди Борисов

"Ако някой има зор за кадрови назначения, го прави"

По друга актуална тема - орязването на правомощията на президента при назначаването на шефове на служби: "Принципът "власт власт възпира", при условие на дълго работещи служебни правителства, се оказва, че няма как да се спази, защото тогава изпълнителната власт и президентът са едно и също", коментира Денков.

"Това може да стане с промяна в Конституцията, с промяна в законите, или ако президентската институция си даде сметка, че е "преяла с власт", ако мода да използвам тази реторика", добави още той.

Не уточни обаче кога ще бъдат внесени съответните законови промени и има ли подкрепа за тях от партньорите в управлението - ГЕРБ.