Не познавам Алексей Петров, никога не съм разговарял с него, заяви отново Николай Денков. Виждал го е около 2 пъти в качеството му на представител на работодателска организация. В преговорите за правителство също не го е срещал, стана ясно от коментара му.

Повод за това питане от страна на ИТН стана коментарът от сутринта на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че все пак Трактора е имал някаква роля.

В рамките на блицконтрола, с който започнаха депутатите днешния си първи парламентарен ден премиерът отговаря и на въпроси за приемането на страната ни в Шенгенското пространство - един от приоритетите, които си поставя правителството.

Премиерът Николай Денков също обясни, че се водят разговори за присъединяването ни към Шенген и за преодоляване на пречките за приема ни. Две са страните, които налагат вето, припомни Денков и увери, че България отстоява правото си да бъде приета по правилата и да не се въвеждат допънлителни, индивидуални такива.

От БСП пък се чудиха има ли държава. Никой не знаел какво оръжие се изнася, според Борислав Гуцанов. Ще ни вкарате във война, обърна се той към премиера Николай Денков.

Премиерът успокои, че работи добре със служба Военна информация и няма такава опасност. Войната за един ден може да приключи, ако Русия се оттегли и поиска преговори. Националните интереси на България не съответстват на националните интереси на агресора, категоричен бе министър-председателят.

Законът за енергетиката няма да бъде подкрепен от ПГ на ГЕРБ стана ясно от заявката на Жечо Станков. Николай Денков обясни, че той позволява да се приложат механизми за битовите потребители, така че цените на тока да останат сходни на настоящите. Станков обаче не вижда в закона това - в закона, който предлага властта, не е заложен такъв механизъм, за какъвто говори премиерът. Законът, по думите, с големите шамари качвал двойно цената на тока за бита.