Криминализиране нарушаването на синдикалните права. За това се договориха синдикатите, представителите на БСП в българския парламент и леви евродепутати. Те се срещнаха в сградата на българския законодателен орган и се обединиха, че трябва да се обяви за престъпление нарушаването на синдикални права. Така хората щели да защитават по-добре правата си.

Лидерът на червените Михаил Миков определи срещата за изключително полезна и гарантира подкрепата на социалистите за правото на синдикално сдружаване. Всеобща е констатацията, че трудът е подложен на много сериозен натиск, изтъкна Миков.

От евродепутата Илияна Йотова пък стана ясно, че синдикати и червени имат обща позиция и за директивата за командированите работници. Искаме равни права, както за местните работници, така и за командированите, поясни тя.

Евродепутатката коментира и очаквания референдум във Великобритания. Има сериозен риск за загуба на социални права, от социален дъмпинг, от нарушаване на трудовото законодателство, притеснена е Йотова. Смятаме, че това е опасен прецедент, допълни тя.

В частните фирми трудно се правят синдикални организации, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. За нас това трябва да бъде променено, посочи той. Трябва да кажем, че царят е гол, посочи Димитров и изтъкна, че синдикатите започват кампания за защита на трудовите права, която се казва „ВЪЗстани за правата си”.

Синдикати и червени са се договорили да се създаде контактна група между БСП експерти и експерти на синдикатите за законодателни промени в сферата на трудовите права. Правата на хората могат да бъдат защитавани по-добре, категоричен е Пламен Димитров.

От КТ „Подкрепа” също са доволни, че БСП са подкрепили идеята за създаване на работнически инспектор, както и за създаване на специализирани трудови съдилища.

След срещата с червените синдикатите разговаряха и с представители на ДПС, като по думите на Хасан Адемов темата на разговорите е била търсене на подкрепа в рамките на инициативата на Европейската конфедерация на профсъюзите за защита на осигурителни и трудови права. Поехме ангажимент да поставим позициите на двете синдикални организации пред нашите европейски депутати и ПГ, за да търсим общи решения, изтъкна той.

Президентът на КСНБ Пламен Димитров пък подчерта, че на всички партии синдикатите са представили инициатива на големи синдикални централи от Западна Европа и на Европейската конфедерация за споразумение за протокол за социален напредък в ЕС, който да стане неразделна част от договорите за функционирането на ЕС.

Висока оценка на срещата със синдикатите дадоха и от ГЕРБ. Важно е да се гарантират и развиват в бъдеще социалните и трудовите права на работниците, подчерта Светлана Ангелова. Според нея добрият социален диалог, който се наложил от правителството, изисква всички важни въпроси да се дискутират и обсъждат предварително.

Синдикатите винаги са били коректив на действащото законодателство и са били двигател на бъдещи промени с цел гарантиране на социалните и трудовите права на работниците и служителите, по мнението на Светлана Ангелова. Исканията на синдикатите щели да бъдат представени на останалите гербери.