кокойтаВ Южна Осетия ще се състои референдум за трети мандат на Едуард Кокойта

Инициативна група под ръководството на заместник-министъра на отбраната на Република Южна Осетия генерал Ибрахим Хасеев предлага референдум по въпроса за нов срок на пълномощията на сегашния президент на Южна Осетия Едуард Кокойта.

В състава на групата влизат видни обществени дейци от републиката, сътрудници на силовите ведомства и други нейни структури. Инициативата вече среща широка подкрепа във всички райони на републиката. Събирането на заявленията и подписите ще се състои в съответствие с всички конституционни и правни норми.

Ще бъдат обезпечени пълна прозрачност на волеизявлението на народа и пълна достоверност и обективност на резултата, "до последния подпис и запетая", по думите на заместник-министъра на отбраната. Той посочва че решението за референдума е било прието във връзка с активизацията на процесите, насочени към дестабилизация на политическата ситуация в страната, влияещи на икономическата и социалната стабилност.

"Едуард Кокойта поведе нашата република към победи, с неговото име е свързано извоюването на независимостта, под неговото ръководство започна възраждането на нашата държавност, а този курс трябва да бъде продължен", посочи генералът.

"Ние няма да позволим на никого да върти мръсни политически игри под прикритието на изборите", подчерта ген. Хасеев. Той добави, че референдумът е народна инициатива, конституционно право на всеки гражданин да изразява своето мнение. „Никой не може да го лиши от това право", категоричен бе военният.

News.bg научи за инициативата от заместник-председателя на обществото за южноосетинско-българска дружба Инал Плиев. Той отбеляза, че в случай на референдум ще гласува против изменението на Конституцията на Южна Осетия.

Припомняме, съгласно приетата през 2001г. втора Конституция на Южна Осетия, едно и също лице няма право да бъде президент повече от два петгодишни срока. През тази година Едуард Кокойта завършва втория си петгодишен срок. Той обаче не смята да се кандидатира за трети мандат.

Президентът на Република Южна Осетия няма да издига своята кандидатура на президентските избори през есента на тази година. Той заяви това в интервю за агенция "Йес" по повод на появилите се информации за инициатива за провеждане на референдум по въпроса за нов мандат на президента на Южна Осетия.

"Оставам верен на своята последна дума и не смятам да се кандидатирам за трети мандат. Няма да позволя на никого да нарушава Конституцията. Предаването на властта ще се състои в строго съответствие с Основния закон, в предвидените за това срокове.", заяви държавният глава.

Той изрази увереност, че в крайна сметка ще победи благоразумието. "Изборите ще преминат в пълно съответствие с конституционните норми на нашата демократична държава и именно затова аз няма да взема участие в тях" каза Едуард Кокойта.