България няма проблем с Македония, има проблем с националистическото говорене там. Това заяви външният министър Николай Младенов, след срещата си с външните министри на Гърция и на Румъния.

Младенов призова Македония да се води от принципите, залегнали в декларацията, подписана с България.

Да не спъваме Македония в преговорите с ЕС, иска БСП
Още...

Нека препотвърдят тези принципи с действия, настоя той и каза, че ако това стане, ние ще намерим формата и начина, по които да се случи разширението.

Според Младенов необходимо е време да извървят този път. От българска страна има готовност да бъдем максимално конструктивни, заяви той.

Гръцкият външен министър Димитрис Аврамопулос припомни споровете между неговата страна и Македония за името и подчерта :"Името е важно. То прокарва пътя и дава възможност да се влезе в ЕС".

Гръцкият министър подчерта, че Гърция е предложила меморандум за разбирателство и изрази недоволство от начина, по който реагира Македония.

„Те ни изпратиха писмо. Ние отворихме писмото, но реално още нямаме отговор." Той каза още, че Гърция ще изчака отговора и тогава ще реши какво да направи.

Искаме да видим тази част от Европа, част от европейското семейство, но има условия и всички трябва да се съобразяват с тях, подчерта още гръцкият външен министър.

Ние чакаме, като се надяваме на добро решение от нашите съседи, изпратили сме предложението, нека отговарят, добави той.

Румънският външен министър Тит Корлатеан каза, че Румъния винаги е подкрепяла разширяването на ЕС на Балканите и подчерта, че това е начинът да има стабилна демократична част на региона, която се развива добре.

Ние винаги представяме подкрепа, но има критерии, които трябва да се спазват и от БЮРМ, каза той.

По върпоса за името на страната той каза, че е най-добре да бъде насърчен активен диалог между всички заинтересовани страни, за да стигне до решение.

Той посочи, че Румъния иска така наречената умора от ЕС да не се намества в дневния ред на общността.

Той каза, че Румъния приветства решението на Гърция по отношение на Македония и че очаква добър отговор от македонска страна.