НАТО не признава изборните резултати в Абхазия, които дават победа още на първи тур на кандидата за президент Александър Анкваб.

Това се казва в изявление на генералния секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен.

С остър тон в краткото изявление на НАТО, публикувано на официалния сайт на Пакта, се подчертава, че решението да се проведат избори в Грузинския регион Абхазия ще попречи за мирното и дълготрайно урегулиране на проблемите в Грузия.

Расмусен заявява също така, че Алиансът продължава напълно да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия в признатите й от международната общност граници.

Припомняме, снощи стана ясно, че бившият вицепрезидент на Абхазия събира над 54 процента още на първия тур и с това става новият президент на страната.

Изборите се проведоха предсрочно след кончината на абхазкия президент Багапш, починал от рак в московска болница.

Противоположно на реакцията на НАТО, руският президент Медведев поздрави Анкваб, подчертавайки, че Абхазия и занапред може да разчита на подкрепата на Русия.

Високото доверие, което Ви бе оказано от избирателите, свидетелства за твърдата подкрепа от народа на Абхазия на курса за построяване на независима, демократична и съвременна държава, способна да осигури на гражданите си мирен и благополучен живот, заявява още той в поздравлението си.