Национален кръг "За Македония" иска спешна среща с представители на всички парламентарни групи в 47-ото НС.

Академиците, интелектуалците и обществениците, които се обединиха с цел защита на националния интерес са притеснени от сигналите, които официалната власт в България подава относно бъдещите действия, които страната ни ще предприеме относно членството на Република Северна Македония в ЕС.

Историци сформират Национален кръг "За Македония", за да бранят историята и националната сигурност

Историци сформират Национален кръг "За Македония", за да бранят историята и националната сигурност

Ако направим недопустим компромис с РСМ какво ще говорим на нашите деца?

Тримата говорители на Национален кръг "За Македония" проф. Николай Овчаров, проф. Анна Кочева и проф. Пламен Павлов подчертават в писмо до парламентарните групи, че не са против сътрудничеството и диалога, но това не може да става за сметка на Родината ни и на истината. "Трябва ясно да се разбере, че това е битка за България, а не за Северна Македония. Битката е за българската история, култура и език. Отстояването на настоящата позиция на Р България е въпрос на национална сигурност, изтъкват те.

От Национален кръг "За Македония" заявяват, че са гражданска платформа без политически окраски или претенции и единствената им цел е защитата на националния интерес.

Към писмото е приложено и обръщение, изпратено на 1 април 2002 г., с което реално е поставено и началото на инициативата Национален кръг "За Македония".

Възраждане заподозря, че Петков договорил членството на РСМ в ЕС срещу американски газ

Възраждане заподозря, че Петков договорил членството на РСМ в ЕС срещу американски газ

Според Костадинов става въпрос за инструктаж за Македония

Ето и пълния текст на писмото, изпратено днес до парламентарните групи:

Уважаеми г-жи и г-да народни представители,

Обръщаме се към Вас с призив да направим среща с представители на всички парламентарно представени политически партии, с оглед надвисналата реална опасност от отстъпление от българската позиция по отношение членството на РС Македония в ЕС.

Ние, хората, които със своя авторитет застанахме твърдо зад каузата на Национален кръг "За Македония", категорично настояваме за стриктното придържане на правителството и парламента към Рамковата позиция на Р България и декларацията гласувана от 44-тото НС. За нас промяната в каквато и да е насока, без ясни стъпки и гаранции от страна на властите в Скопие за изпълнение на българските условия и защита правата на македонските българи е национално предателство.

Представителите на Национален кръг "За Македония" не са против сътрудничеството и диалога, но това не може да става за сметка на Родината ни и на истината. Трябва ясно да се разбере, че това е битка за България, а не за Северна Македония. Битката е за българската история, култура и език. Отстояването на настоящата позиция на Р България е въпрос на национална сигурност.