Повече от 14 часа бяха необходими на депутатите, за да приемат на второ четене Бюджет 2011. Малко преди полунощ парламентът прие държавния бюджет за догодина.

Макрорамката на бюджет 2011 г. е близо 16 милиарда и 76 милиона лева, съобщи БНР.

Около 14 милиарда и 353 милиона са данъчните приходи, а неданъчните са 1 милиард и 674 милиона.

Очаква се най-много средства в хазната да влязат от ДДС и акцизи.

От данъка върху доходите на физически лица в държавния бюджет се очаква да постъпят около 2 млрд. лева.

Разходите на държавните органи също бяха одобрени окончателно от парламента.

Единствено Вътрешното министерство обаче ще получи над милиард лева.

Резервът на НЗОК от близо 1,5 млрд. лева ще бъде използван за харчове извън системата на здравеопазването. С него ще бъдат финансирани държавни харчове. От парите ще има и за здраве, и за други пера. Според заместник-министърът на финансите Владислав Горанов това е по-добрият вариант от вземането на заем, който ще струва до 100 млн. лева допълнително на държавата от лихви.

При дебатите най-обсъждани бяха средствата, предвидени за образование, здравеопазване и култура. Беше решено 40 млн. лева допълнително да има за средното и висшето образование. 10 млн. лева повече ще получи Министерството на културата, за опазване на културното наследство.

С 10 милиона лева се завишават разходите за Министерството на правосъдието. КФН също успя да издейства по-голяма сума за издръжката си.

Бюджетът за общините обаче разпали регионални страсти. Въпросът беше свързан с обещани пари за община Пловдив. Депутатът от "Коалиция за България" Петър Мутафчиев и Менда Стоянова от ГЕРБ влязоха в задочен диалог.

"Сега виждам в бюджета, че на общините им е забранено 9 месеца преди съответно приключване на мандата да теглят кредити. Значи с пловдивския кредит решихте въпроса докрай. Писмото до Дянков е най-сериозното нещо, което може да ни се случи в скоро време. Ами, тогава дайте Дянков да разпредели парите и да знаеме - за здравеопазване, за образование и така нататък", обясни Петър Мутафчиев.

"Транферите между държавния бюджет и общините се уреждат в този закон. Знаете, че размера на тия трансфери за държавно делегираните дейности и за изравнителната субсидия са на базата на точни формули", опонира му Менда Стоянова.

Параметрите на бюджета обаче бяха обсъждани пред полупразна парламентарна зала.

По искане на червената депутатка Мая Манолова започна проверка на кворума в пленарна зала. Много депутати бяха извън залата, където се обсъждаше държавният бюджет.

След като научиха, че започва броене на кворума, те започнаха "да се завръщат" на работните си места.

ГЕРБ и "Атака" бранят Бюджет 2011 на второ четене.
Още...

Това обаче ядоса председателят на НС Цецка Цачева, която заяви, че тези, които сега влизат в зала, а тяхната буква вече е преборена, да се наредят отстрани до нея, за да бъдат преброени, след като мине и последната буква от азбуката.

След като стигна до буква "Р", Цецка Цачева обяви, че има кворум заседанието да продължи.

Депутатите гласуваха удължаване на пленарното заседание до приключване на дебатите по бюджета и гласуването му на второ четене.

Дянков си играе на GSM-a по време на дебатите.
Още...

Веднага след това бе дадена 20-минутна почивка.

Явно почивката, дадена от Цецка Цачева, се оказа кратка за депутати, за да отдъхнат от дебатите по бюджет 2011.

Парламентарният шеф призова квесторите да извикат депутатите в зала. Въпреки това дебатите продължиха със значително по-малко  присъствие, отколкото преди поименното преброяване. Най-видима бе липсата на народните представители от опозицията.

Жалко, че в зала ги няма най-ярките представители на опозицията, констатира от парламентарната трибуна Даниела Дариткова от ГЕРБ.