"Българите тук и нашите сънародници в чужбина сме едно голямо семейство", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. На среща в сградата на президентството с ръководствата на дружествата на българските исторически диаспори тя представи проект за интернет платформа.

Целта на платформата е да свързва сънародниците ни в чужбина помежду им и с родината. Йотова представи и концепцията за създаването на Български културен институт, информираха от Администрацията на президента.

Работния вариант на платформата Илияна Йотова представи по-рано пред Съвета за работа с българите в чужбина, който проведе заключителното за годината заседание. В съвета към вицепрезидента участват представители на изпълнителната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели, журналисти и общественици.

Пред Съвета вицепрезидентът отчете всички инициативи с българските общности в чужбина, проведени през 2018 година.

На срещата бе обсъдена и приетата от Съвета концепция за Български културен институт по примера на Гьоте институт или Институт Сервантес. Тя е изготвена след над 50 срещи с български общественици и интелектуалци и след проучване опита на чуждестранните културни институти в България.

Необходимо е актуализиране на двете постановления на Министерския съвет, отнасящи се до обучението на чуждестранни студенти от български произход, стана ясно на срещата.

Вицепрезидентът представи основните изводи от проведените две Студентски лаборатории със студенти от българските исторически диаспори - във Варна и в Благоевград. Необходимо е да бъде улеснено пребиваването на студентите в България по време на обучението. "Няма единен механизъм, който да предлага на завършилите стаж или работа", посочи Илияна Йотова.

Борисов иска закриване на ДАБЧ

Борисов иска закриване на ДАБЧ

Три институции трябва да се произнесат по въпроса

Трите закона - за българското гражданство, за българите в чужбина и за чужденците в България, се нуждаят от промяна, тъй като в тях има текстове, които си противоречат. Ремонтът на Закона за българско гражданство трябва да включва задължително ниво на владеене на български език, както и изискване за постоянно пребиваване, стана ясно по време на срещата.

Работят „на тъмно” по новия закон за българите в чужбина

Работят „на тъмно” по новия закон за българите в чужбина

Журналистът Атанас Чобанов се опасява от създаването на

Съществуват проблеми, нерешени от много години. Като държава България трябва да отговори на въпроса каква политика иска да прави със сънародниците зад граница - цялостна национална политика или политика на парче с ограничени контакти. Това бяха заключенията на двете срещи, допълниха от администрацията на президента.