Заседанията на историческата комисия в последните дни бяха доста интензивни. Забележките ни към македонските учебници за Охридската архиепископия обаче не бяха приети. Съвместната комисия буксува. Това заяви в ефира на БиТиВи историкът доц. Наум Кайчев, член на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и РСМ.

Той подчерта, че е смутен от факта, че атаки срещу комисията идват от духовни лица. Сякаш живеем във времето на средните векове, където църквата има доминираща сила, поясни Кайчев. Историкът посочи, че въпреки буксуването на заседанията се очаква предложенията от българска страна да бъдат приети и изпълнени.

Историкът засегна и темата за нападенията срещу българските културни клубове в РСМ. По думите му има сили, които не са доволни от затоплянето на отношенията с България и напредъка към членството в ЕС. Според него не имената на клубовете са причина за нападенията, а факта, че има свободни български сдружения в Северна Македония.

Кайчев подчерта, че нападенията се отразяват на преговорите на съвместната историческа комисия и пътя на РСМ към членство в ЕС.

Наум Кайчев очаква действия от РСМ

Наум Кайчев очаква действия от РСМ

Договорът за добросъседство продължава да е сериозно предизвикателство за двете страни, по думите му