Според бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков най-добрият вариант за България е да продаде оборудването за АЕЦ „Белене”.
Става въпрос обаче за сложна тристранна сделка, а руските компании разчитат на политически решения и рядко са готови да изминат половината път до компромиса с партньора”, заяви Трайков, цитиран от БНР.
Според него и с Иран положението не е много по-добро като цяло.

Освен това става дума за актив, който не може да бъде поверен на когото и да е, посочи още Трайков.

Той припомни и че България няма много положителен опит при продажба на такова оборудване. Трайчо Трайков посочи, че при предишен случай от 230 милиона долара са платени 70 милиона.

Плащаме над € 800 млн. за "Белене"

Плащаме над € 800 млн. за "Белене"

Според експерти общата сумата, която ще трябва да платим

„Това беше сделка от времето на Тройната коалиция, дело на енергийни гении, които ни набутаха в тази каша. Надявам се, че сега ще бъдем на необходимата висота. Надявам се експертните и морални качества на преговарящите да гарантират нашия интерес”, заяви Трайков.

Приватизацията звучи правилно, но ядрена централа не е като всеки друг проект, който може да съществува отделно от държавата. Такава мощност е свързана с енергийната стратегия на страната. Такъв вариант минава през ревизирането на осъзнатите дългосрочни интереси на страната, отбеляза още бившият министър.

По думите му НЕК не разполага с нужните средства и това е ясно и на руската страна. Може би това ще помогне на тяхната кооперативност.

Борисов обмисля строежа на АЕЦ „Белене”

Борисов обмисля строежа на АЕЦ „Белене”

167 000 евро на ден е лихвата след арбитража

Трайчо Трайков одобри решението на правителството да се тръгне по пътя на продажбата, тъй като това "ще ни спести други разправии".

Припомняме, в момента премиерът Бойко Борисов е на посещение в Иран, където се очаква една от основните теми да бъде именно продажбата на оборудването на централата.