От днес до 3 юли в БСП се провежда вътрешнопартийното допитване по отношение на формата за участие в предстоящите президентски избори. Това заяви на пресконференция във Варна зам.-председателят на ПГ на „БСП Лява България” Ангел Найденов, съобщават от партийния пресцентър.

Той разясни механизма на допитването. Гласуването ставало с бюлетини. Всеки член на партията трябвало да отбележи дали БСП да участва във вота в коалиция с други партии и организации, със свой кандидат, да подкрепи кандидат на друга партия или такъв, издигнат от инициативен комитет.

Найденов посочи, че допитването трябва да отговори на въпроса с кои партии БСП да преговаря.

32 места за гласуването вече били разкрити във Варна. На база резултатите от допитването от 10 до 26 юли трябвало се проведат районни и общински конференции за номинация на кандидатите за президент и вицепрезидент на БСП.

БТА допълва, че кандидатите за президент и вицепрезидент на червените щели да бъдат ясни в края на юли или най-късно през август.

Ангел Найденов коментира и референдума във Великобритания, като посочи, че БСП настоява за много бърз анализ и оценка на последиците от него за България. Социалистите настояват и за план за действие, в което да бъде очертана позицията на нашата страна за необходимите реформи в политиката на Евросъюза.

Найденов смята, че такива реформи са необходими, включително по отношение на европейските институции. По думите му трябва да има платформа за участието на България в подобен европейски дебат. Там не може да се отива вече с готовността да кажеш „да“ или „не , в нашия случай по-често „да“, подчерта социалистът.

Той прогнозира, че отражението на Брекзит ще е в много посоки. В коментарите за последиците до момента липсвали мнения за отражението по отношение на една много важна тема, а именно общата политика за отбрана и сигурност.