Премиерът Бойко Борисов заяви пред студенти във Велико Търново, че в условията на икономическата криза следващият месец ще бъде най-критичният до края на годината, а известно подобрение може да се очаква през декември.

Въпреки тежката ситуация сме предвидили в бюджета на образованието със 140 млн. лв. повече средства за следващата година, каза още Борисов, цитиран от БНР.

Гарантирани са и 7.4 млрд. лв. за пенсии на възрастните хора и всеки опит да ме накарат да отклоня част от тези средства за други сектори няма да успее, заяви премиерът.

От изключително значение за страната е да бъде постигнат балансиран бюджет, защото тогава ще разполагаме с повече европейски инструменти, посочи Борисов.

Според него, спазването на финансовата дисциплина ще помогне за по-лесното влизане на България в еврозоната.

В отговор на въпрос премиерът посочи, че автомагистрала "Тракия" ще бъде свързана с Бургас и Варна под общото наименование "Тракия-Черно море".

За разлика от автомагистрала "Хемус", този проект ще бъде финансиран през следващите четири години със средства от ЕС, като част от европейския транспортен коридор Европа-Азия, каза премиерът.

По думите му най-вероятно поради липса на държавно финансиране отсечката от автомагистрала "Хемус" от София до Велико Търново ще бъде отдадена на концесия, като трасето ще бъде продължено по направление Русе-Шумен и Варна и ще се експлоатира по същия начин.

На академично тържество по повод предстоящия Ден на народните будители министър-председателят Бойко Борисов връчи почетни грамоти на 33-ма преподаватели от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", които са защитили през изминалата година научни степени и звания.