Назначението на новия вицепремиер Марияна Николова показа колко в България политиката не е политика. Това коментира политологът проф. Евгений Дайнов пред БНР. 

Според него правителството няма потенциал да изкара пълен мандат

"Валери Симеонов имаше доблестта да изговори онова, което управляващите си мислят за гражданите - че сме кресливи, че им се мотаем из краката. Той беше много ценен от тази гледна точка - че нямаше задръжки и казваше това, което те си говорят помежду си за нас. Щетите вече са налице", коментира политологът. 

Марияна Николова замести Валери Симеонов

Марияна Николова замести Валери Симеонов

Депутатите от "Атака" не присъстваха в парламентарна зала

"Политиката е началствуване и се търсят хора за началници. Дали е хванат, слязъл от гората оня с каскета или не - няма никакво значение. Това е символ на това, че политиката в България умира, което е лошо, защото там, където няма политика, има феодализъм", подчерта Дайнов.

За протестите той коментира: "Всяко гражданско излизане, което иска нещо като оставки или пренареждане на приоритетите на властта или на самата власт, е политическо. От тази гледна точка - протестите очевидно са политически. Те доста бързо този път стигнаха до ясни политически искания и оставка."

Впечатлението на политолога от срещи с протестиращи в различни градове е, че те протестират срещу всичко, защото "им е писнало". 

Според него те искат "да се върнем там, където имаше политика, защото алтернативата е феодализъм и феодална репресия, която всички в момента търпят. Те срещу това протестират. Когато буржоазията казва "Не искам феодализъм", обикновено следва нещо мащабно политическо".

От своя страна социалният антрополог Харалан Александров посочи, че протестите с разнопосочни искания отразяват структурата на обществото, която е много фрагментирана

"Раздробено е на малки групи, всяка от които се бори да оцелее, да преуспее, да постигне някакви цели. Общо взето го постига, когато успее да се добере до центъра на властта и да се договори с нея. Това е моделът, по който се случва постигането на груповия интерес, за разлика от добре функциониращите модерни общества", коментира социалният антрополог.

В някакъв смисъл има елементи на патримониално управление, смята Александров и обясни: "Ресурсът се държи от политическия център и този, който успее достатъчно шумно, активно, убедително и застрашително да поиска своите блага, той ги получава."