Дни преди началото на българското европредседателство и след края на ремонта в Националния дворец на културата дъщерята на художника Йоан Левиев - Йоана Левиева-Сойър призова да бъде премахнат екран, поставен върху фреското на баща й. Апелът тя отправи в социалната мрежа Фейсбук.

"Не знам да има друг стенопис в НДК, на който по време на българското председателство на ЕС да е монтиран екран! Фреското на баща ми, Йоан Левиев е истински шедьовър, изпълнен в традициите на най-добрите български и световни майстори. Видях снимката току що тук във фейсбук и имах чувството, че се задушавам! Този екран трябва да бъде свален веднага, а ако има увреждане по произведението, да бъде поправено!", реагира Левиева в социалната мрежа.

От НДК обясниха, че частично реставрирани са над 80 произведения на изкуството след ремонта на двореца. Те са разположени в залите и фоайетата на НДК.

"Министерство на културата и управленският екип на НДК твърдо вярват, че произведенията на изкуството превръщат двореца в уникален културно - конгресен център в Европа и държат произведенията на изкуството в НДК да бъдат показани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС в пълния им блясък", пише в обръщение от управата на НДК.

Според тях екранът пред стенописа "Човекът и мирът" на Йоан Левиев в зала 8 е с цел технически проби.

"Той е позициониран на 10 см пред произведението на изкуството и по никакъв начин не го уврежда. Окончателното място на този екран по време на срещите и заседанията от програмата на Председателството предстои да се уточни и той по никакъв начин няма да остане на същото място", стана ясно от думите на министъра на културата Боил Банов по време на вчерашната обиколка с медиите в НДК.

Европредседателството у нас с 250 събития

Европредседателството у нас с 250 събития

НДК очаква първите гости след 2 теча от първите валежи

Председателят на борда на директорите Борислав Велков на среща с Йоана Левиева-Сойер я е уверил, че се полагат всички усилия да бъде съхранено изкуството в НДК.

Припомняме, Йоан Левиев е български художник от еврейски произход. Брат е на джаз-музиканта Милчо Левиев.

Той работи в областта на стенните изкуства - монументална и декоративна стенопис, сграфито и мозайка, сценографията, кавалетната живопис и илюстрацията.

Левиев е член на новаторската пловдивска школа на 1960-те — група, в която влизат още Енчо Пиронков, Георги Божилов, Димитър Киров, Колю Витковски и Христо Стефанов, известни като "Априлското поколение".