НДСВ вероятно ще предложи референдум за въвеждането на задължително гласуване.
Това заяви лидерът на партията Симеон Сакскобургготски на пресконференция в зала 6 на НДК в нощта на първия тур от местните избори.

Той изрази разочарованието си от ниската избирателна активност, като допълни, че това е характерно като цяло за Европа, но въпреки това се е надявал на по-голям интерес от страна на избирателите.

Председателят на предиизборния щаб на НДСВ Милен Велчев заяви, че много хора не гласуват, защото смятат, че от техния глас нищо не зависи.
По думите му, те биха го направили, ако знаят, че други хора, мислещи като тях ,също ще гласуват.

Според Велчев на сегашните избори жълтата партия ще има по-добри резултати, отколкото на местния вот през 2003 г.
Той изтъкна, че на първия тур НДСВ печели 18 кметски мандата и изрази надежда, че ще спечели повече места за общински саветници от миналите избори, когато те бяха 394.

Той не се съгласи с данните, огласени от премиера Сергей Станишев, според които жълтите ще имат 141 съветници в страната.

На въпросите на медиите за това доколко местният вот е повлиян от участието на НДСВ в тройната коалиция и дали резултатите от него ще променят тежестта на партията като коалиционен партньор, Симеон Сакскобургготски отговори, че не може да се прави пряка връзка между участието на партията в тройната коалиция и гласуването за органи на местната власт.

Кандидатката за кметския пост в столицата Антония Първанова отбеляза, че истинският дебат за София не се е състоял и тъй като не е имало възможност да се прецени кой кандидат е най-добър, не може да се разчита, че и избраните общински съветници са най-добрите.
Затова тя не смята да се отказва от депутатския си мандат, за да бъде общински съветник .

На върпос дали НДСВ не е загубило от това, че не подкрепи Бойко Борисов в София, Милен Велчев отговори, че той би могъл да разчита на подкрепата на жълтите, ако те бяха доволни от управлението на столичната община.
НДСВ обаче не одобрява неговото управление, което е затвърдило модела „Софиянски".

„Не подкрепяме кандидат-кмет, който може да спечели, само за да си припишем победата" - коментира Велчев.