„Бюджетният излишък трябва да бъде инвестиран и изразходван така, че да се осигури повече и по-добър човешки живот. Затова ние предлагаме мерки като дофинансиране на магистрала „Тракия" и в пътно строителство."

Това заяви пред журналисти в Пловдив зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев, цитиран от Радио Пловдив.

По думите му тази година се очаква рекорден брой на смъртни случаи по пътищата, заради увеличаващият се брой на автомобилите у нас.

„Когато количеството на колите расте, държавата трябва да осигурява нови и по-добри пътища. Правителството е длъжник на обществото по отношение на пътното строителство. Магистрала „Тракия" отдавна можеше да бъде завършена и не само световната финансова криза ни е виновна за това.", коментира Милен Велчев.

От НДСВ ще настояват още от средствата от бюджетния излишък да се финансира и програма „ин витро", увеличаване на детските добавки през следващата година, и за финансиране на програма за детските градини.

Заместник-шефът на жълтата партия също призна, че НДСВ инкасира много повече загуби, отколкото ползи от участието си в тройната коалиция, както твърди министър Николай Василев.

„Що се отнася до това дали е грешка влизането ни в коалицията - това решение беше тежко. Още тогава знаехме, че ще доведе до негативни последици за НДСВ, но също така знаехме че ще доведе до позитивни последици за страната - приемането на страната в Евро съюза.", коментира Милен Велчев.

Решението на НДСВ да участва в управляващата тройна коалиция се оказа позитивно за България. Велчев поясни, че по този начин е сформирано голямо управляващо мнозинство, запазена е стабилността в държавата и тя е станала членка на ЕС.