НДСВ създаде Съвет за развитие на София, който да дава алтернативи на управлението на ГЕРБ в столицата.

Това съобщи председателят на новата структура и общински съветник на НДСВ Кирил Арсов.

Съветът ще се занимава с проблемите на София и нейните жители, ще ги анализира и ще предлага решения. Ще изработва конкретни политики за управление на столицата и ще търси пътища за приложението им сега и след предстоящите избори, посочи Арсов.

Новата структура на практика ще подготвя кандидатурите на НДСВ за общински съветници в Столичния общински съвет и кадри за общинската администрация.

Съветът ще вземе решаващо участие и в номинирането на кандидата на НДСВ за кмет на София.

Арсов е временен председател на съвета, той ще бъде сменен на поста от бъдещия кандидат на НДСВ за кмет на столицата, когато бъде определен.

НДСВ твърдо ще участва в предстоящите местни избори. Най-вероятно до Нова година ще е утвърден кандидатът за кмет на партията, каза още Арсов. Отчетено беше като грешка, че не на всички избори партията е издигала свои кандидати, посочи Владимир Каролев и допълни, че целта на НДСВ е да увеличи присъствието си в местната власт.

В Столичния общински съвет управляват заедно ГЕРБ, СДС, ДСБ и „Атака", като затова дори се създаде и напълно излишния пост на заместник кмета по сигурността.

СДС и ДСБ, като дойдат избори, ще се опитат да се разграничат, но те управляват в коалиция и трябва да носят своята отговорност, подчерта на общинският съветник в СОС Владимир Каролев.

По думите му нищо не се прави за общинската приватизация. Бюджетът на София за последните седем години се е увеличил от 410 млн. лева на над 1 милиард лева, без да се вижда подобрение с 2 пъти и половина на публичните услуги.

„Единственото нещо, което не можем да отречем е работата по метрото, което преди всичко е резултат на работата на Министерството на финансите и финансирането по Оперативната програма „Транспорт", която беше задействана по време на предишното правителство, но в интерес на истината и сегашното правителство работи по усвояването й  за метрото на София", изтъкна Каролев.

От НДСВ са против прехвърлянето на Топлофикация от държавата към общината, защото „софиянци най-вероятно ще мръзнат здраво през идващата зима".

От НДСВ са убедени, че решението на ГЕРБ за прехвърляне на столичното парно към СО е „чисто политическо, подкрепено горещо, едва ли не с ръкопляскания, от БСП-София".

Царистите дори смятат, че между ГЕРБ на Борисов и БСП на Румен Овчаров е сключена сделка. Премиерът Борисов, с помощта на БСП - София, се отървава от конкретната отговорност за отоплението на софиянци, а Румен Овчаров получава подкрепата на ГЕРБ в стремежа му да приватизира Топлофикация чрез приближените му партийни олигарси, смятат от НДСВ.

От НДСВ дори подозират, че с това решение се е поставила солидна основа на сътрудничеството между ГЕРБ и БСП - София.