Няма как да се съгласим с необосновани, при това понякога агресивни, оценки за наши министри и заместник-министри, след като през целия предходен мандат НДСВ положи огромни усилия, енергия и ресурс, за да гарантира пълноправното членство на България в ЕС.

Направихме същото с влизането в тройната коалиция, което ни нанесе, в тясно партиен аспект, обективно измерими щети.

Така говорителят на НДСВ Станимир Илчев коментира оценките на Румен Овчаров за министрите Грънчарова и Василев на брифинг в централата на партията днес.

По два повода ние изтъкваме, докато други прикриват, своята чувствителност, посочи Илчев. Единият е свързан със сектора за сигурност, а другият - с евроинтеграцията.

Какво означава, г-н Овчаров да пита дали г-жа Грънчарова не е само украшение в този кабинет? Тишината, която завладя безмитните магазини, го е тласнала към естетическото усилие на търсене на украшения, допусна Станимир Илчев.

И още - че го е казал, за да заличи пресния спомен за коректно и колегиално обяснената от НДСВ значимост на фигурата на министъра по европейските въпроси.

Сега се оказва много важно и централизираното управление на средствата от еврофондовете, и вицепремиерът, който да отговаря за релацията Брюксел-София.

Николай Василев отговаря за единствената оперативна програма, която усвоява както трябва парите от ЕС, а Гергана Грънчарова един ден вероятно ще стане Еврокомисар и Европеец на годината, но няма да бъде министър, на който му спират финансирането, заяви заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев.

Нещата в случаи като този трябва да се поставят на истинските им места и да се назовават с истинските им имена, допълни Станимир Илчев.