Срокът, в който таксиметровите шофьори трябва да се пререгистрират, беше съкратен с три месеца.
Според новото изискване фирмите, които наемат шофьори, ще трябва да сключат трудови договори с тях до края на март.

Първоначално след приемане на изискването се говореше за срок от 6 месеца разсрочване, за да могат всички засегнати да се включат в срока.

Гроздан Караджов, един от вносителите, обясни, че съкращаването на срока е добър политически сигнал от страна на Народното събрание. Целта, по думите му е да се покаже, че има политическа воля да се запази съдържанието на промяната.

Караджов бе категоричен, че това нещо не трябва да се превърне в едно безкрайно отлагане за някакви по-добри времена, когато отново може и ще се разреши в закона да се извършват превози от чуждо име, но за своя сметка, такъв е сегашният текст.

"Много дълго браншът на таксиметровите превози стои извън периметъра изобщо на какъвто и да е контрол", подчерта Караджов.

До момента има над 300 т.нар. "висящи" заявления за регистрация на превозвачи за таксиметрови услуги.

Таксиметровите шофьори във Враца днес излязоха на протест. Над сто таксита се включиха в автошествието, което обиколи града. Те протестират срещу подготвените законови промени.

Според тях при новите правила за регистрация данъкът ще скочи многократно за всеки отделен автомобил, което на практика ще доведе до оскъпяване на дейността и до фалити.

Ако не бъдат чути исканията им, те предупреждават, че ще преминат към гражданско неподчинение.