Обмислят се различни варианти за увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, но то не е сигурно, съобщи социалният министър Хасан Адемов, цитиран от Дарик радио, на форум, организиран от КНСБ.

По думите на министъра, съществува вариант както да няма увеличение на парите, така и да се стигне до ръст с между 5 и 10 на сто. Засега се работи по различни варианти, като ще има яснота с внасянето на проектобюджета, което ще стане най-късно до 1 ноември, уточни Адемов.

Работи се и по осъвременяването на пенсиите от 1 юли на принципа на златното швейцарско правило - 50 на сто от инфлацията и 50 на сто от средния осигурителен доход. Социалният министър изключи промяна на някои от тези параметри, въпреки че в годините това се е правило с цел по-голямо увеличаване на пенсиите.

„Задължени сме, след като в продължение на четири години пенсиите не бяха осъвременявани и индексирани, всяка година от 1 юли догодина да въведем принципа на швейцарското правило", посочи социалният министър, като обясни, че според него процентът на индексиране е сбор от половината от ръста на осигурителния доход и половината от ръста на инфлацията.
Адемов напомни за случаи, при които поради висока инфлация тя е била доминиращият елемент, тоест вземали са се 70 процента от ръста на индекса на потребителските цени, а не половината.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров потвърди искането на профсъюза за увеличаване на минималната работна заплата до 340 лева от догодина и договаряне на механизъм, който да позволи още една стъпка на увеличение през 2014 г.

КНСБ настоява и за максимален осигурителен праг от 2500 лева, както и осигуряване на увеличение на парите за работещите в различни бюджетни сфери. За работещите в спешната помощ, агенциите по заетостта и за социално подпомагане, както и за работещите в сферата на културата исканото увеличение е с 20 на сто, за сферата на образованието - 14 на сто, а за останалите бюджетни сфери - 10 на сто. От синдиката настояват и за увеличаване на обезщетението за безработица.

По-рано - на форум, организиран от другия ни синдикат, КТ "Подкрепа", министър Адемов заяви, че няма да се въвежда необлагаем минимум, нито ще се увеличава размерът на осигурителните вноски.

Адемов призна, че въвеждането на необлагаем минимум на равнището на минималната работна заплата ще увеличи разполагаемия доход, но по думите му, това ще доведе до огромен дефицит в приходната част на бюджета от порядъка на 600-700 млн. лв.

„Ясно е, че няма как на този етап правителството и министерството на финансите да си позволят да коригират данъчната скала и въвеждане на необлагаем минимум на нивото на минималната заплата", каза Адемов.

Увеличение на осигурителните вноски няма как да бъде направено в условията на настоящия икономически растеж и събираемост на данъчни и осигурителни приходи, подчерта той. В условията на криза много трудно можем да си позволим увеличаване на осигурителните вноски.

Припомняме, искането за необлагаем минимум е на синдикатите, обявено по време на последните тристранки в Министерски съвет.