Кризата в момента е достатъчно сериозна, за да я оставим само в ръцете на правителството. Не стана ясно кой взема решенията. Това заяви бившият образователен министър Даниел Вълчев пред bTV.

Според него обаче има въпроси, на които обществото не получава отговор.

"Решенията, които засягат правата и ограниченията на хората ги взема правителството. Ако нещата не са добре - ще бъде отговорно, ако са добре - ще бъде победител", коментира Вълчев.

Според него другият въпрос е знаем ли какво се случва. Вълчев е на мнение, че, за да можеш да решиш която и да е криза, трябва да знаеш какво стои пред теб. Вече месец се водел дебат да бъдат ли правени тестове или не.

Това което ние досега разбираме от едни полушамански изказвания, е че срещу нас стои невидим смъртоносен враг, допълни бившият образователен министър.

Според него се правят заключения, които нямат статистическа стойност.

Като общество трябва да положим усилия, но в името на какво. Ако е вярно това, че рано или късно ще преболедуваме, тогава в момента какво точно правим, запита Вълчев.

Имаме 30 000 лекари, 340 болници и 53 000 легла. Ако се наложи да водим военни действия, на 50 ранен ще се предадем ли, попита още проф. Даниел Вълчев.

По думите му правителството е реагирало навреме, но не се знаело оттук нататък какви ще са мерките. 

На 20 март е издадена заповед за ограничение на посещенията в парковете при 20 нови случая на ден. Сега ги отменят при 40 до 90 нови заразени на ден. Излиза, че причините за това не са медицински, изтъкна още бившият образователен министър.