Евроинтеграцията на Сърбия и въпросът за статута на Косово не трябва да се обвързват.

Около тази позиция се обединиха участниците в тристранната среща на министрите на външните работи на страните от ЕС на Балканите - България, Гърция и Румъния, на която от българска страна участва Ивайло Калфин.

Според участниците във форума Сърбия не трябва да бъде принуждавана да избира между членството в Европейския съюз и Косово и със страната трябва да бъде подписано споразумение за стабилизиране и асоцииране.

Според гръцкия първи дипломат Дора Бакояни тази дилема не бива да бъде поставяна пред Сърбия.
От своя страна румънският външен министър допълни, че Сърбия винаги е била част от Европа и трябва да й бъде даден шанс. Той каза още, че Сърбия незабавно трябва да стане кандидат член на ЕС, като се подпише без отлагане споразумение за стабилизиране и асоцииране.

Вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин заяви пред журналисти, че това споразумение може да бъде подписано още на 28 януари когато е заседанието на Съвета по общи въпроси и външни отношения на ЕС, тъй като външните министри имат тези правомощия.

Сърбия е страна с голям потенциал и трябва да й се обърне специално внимание, каза българският външен министър, но посочи, че за да стане това обаче, Сърбия трябва да изпълни условието да докаже несъмнено, че сътрудничи с Трибунала за военни престъпления в Хага.

И тримата министри бяха единодушни, че на този етап въпросът за статута на Косово не стои на дневен ред, тъй като се чака решението на Съвета за сигурност на ООН. Те настояха в Косово да бъде изпратена час по-скоро мисия на ЕПСО (мисия в областта на върховенството на закона и реда). Министрите още веднъж потвърдиха, че такава мисия е възможна на основата на резолюция 1244 на СС на ООН.

Тримата министри приеха общ документ от срещата - Комюнике, в което декларират общата си загриженост и визия за бъдещето на региона. Трябва да сме много внимателни в търсенето на такова решение, което да осигури стабилност в региона, казват те.

Преди началото на срещата Ивайло Калфин разговаря на четири очи с гръцката си колежка Дора Бакояни, съобщи БНР. По-късно към тях се присъедини и румънският външен министър Адриан Чуруян.

Тримата министри се договориха още в първата половина на следващата година да проведат още една тристранна среща в Букурещ, а в края на 2008 г. в София ще се срещнат президентите на България, Гърция и Румъния.