Важно е , че в преговорната рамка влизат протоколите и договореностите към Договора (за добросъседство между България и РСМ). Там има гаранции за (българския произход на) Гоце Делчев, за Илинден, но тогава, ако няма тяхната мотивация, ако не се включи в преговорната рамка - това не са двустранни въпроси, става въпрос за защита на човешки права. Който и каквото и да говори в момента, това започна по време на нашето правителство.

Това заяви пред БНТ бившият външен министър Екатерина Захариева по повод подписването на протокола, подписан вчера, 17 юли 2022 г. в София между външните министри на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи.

В РСМ се върнаха в риториката от преди 30 години, не пролича да искат да са членове на ЕС. Те трябва да се реформират, ако не са направили адекватна оценка на миналото. 

На въпроса: "Достатъчно защитен ли е българският национален интерес", Захариева каза: "Целият пакет, както е обявен публично - да.".

Тя изтъкна, че ГЕРБ са повдигнали темата с френското предложение за РСМ дори когато правителството на Кирил Петков мълчеше. Ако не беше опозицията, ГЕРБ те нямаше да посмеят да го предложат на народното събрание, те се усетиха след нас, обясни Захариева

"През 2017 г. нашето правителство постави тази тема в ЕС. Темата разширяване на Западните Балкани не беше тема на ЕС. Всички лидери бяха в София. Няма как ГЕРБ, виждайки това предложение, да мълчи", каза бившият външен министър.

Имаше и крачки назад, но подписването на договора беше и исторически момент. Въпреки всякакви критики, всички се позовават на него. Подписвайки договора, сме били визионери, постигнали сме нещо добро. Във външната политика нещата не започват и не завършват при теб, каза Захариева.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Относно основните ни спорове с РСМ - за езика и за историческата истина, Захариева каза, че е договорено е как те ще бъдат отразени Декларациите, ще бъде част от целия пакет. Не може да задължим останалите 26 държави в ЕС да мислят като България, че няма македонски език.

Припомняме, т. нар. "македонски език" е предокифициран български книжовен език. Това е писмена регионална норма на една от шестте норми на българския език. Той е създаден след 1945 г.

Екипът на Петков саботирал прогреса по македонския въпрос, оплака се Генчовска

Екипът на Петков саботирал прогреса по македонския въпрос, оплака се Генчовска

Хора до Петков водели паралелни разговори по македонския въпрос

"Не мисля, че българската дипломация е сбъркала, това е сложна тема. Ако това правителство от началото не водеше две външни политики, както каза и министърът в оставка Теодора Генчовска, нямаше да изглежда, че стават бързо, поясни Захариева. Самото министерство на външните работи казаха, че са останали да бъдат водещи месец и половина преди края на Френското председателство на ЕС.

Беше логично БСП да получи третия мандат, те са по-големи от ДБ и идеологически са по-близо до него (президентът Румен Радев). И ИТН, и ДБ и БСП бяха претенденти за третия мандат, решението на президента беше логично.

Запитана кое ще е по-различното в 48-ото НС, ако има избори, Захариева отговори, че от месеци казват, че това не може да продължава и изтъкна, че основните решения да се подават от опозицията. Северна Македония, ако не беше ГЕРБ, нямаше да го внесат в НС. За пръв път се приема бюджета на опозицията, между първо и второ четене имаше много промени, направени от ГЕРБ.

Всичко съществено, ако нещо се случва в този парламент е от нас, каза Захариева. Този парламент е изчерпан, за съжаление. 

Сложили сме на масата ценностите, които защитаваме. Виждате какво донесе промяната - хората дали живеят по-добре. Крайно време е българските политици да спрат да се заричат, че никога няма да управляват с някого.

Харесваме се, не се харесваме, трябва да работим за българските граждани. Не сме в изолация. Какво говори някой от ПП, не ме интересува, ние сме сред хората. Българските граждани ще решат, не Кирил и Асен, категорична бе Захариева. 

И Асен Василев заговори за чужди посолства

И Асен Василев заговори за чужди посолства

Със сигурност е имало индикации

Запитана какво ни съветват от посолствата, тя запита: "Какво значи какво съветват посолствата - на закуската не съм присъствала, Даниел Митов (който е присъствал) обясни на дълго. Който и каквото и да ни съветва, решенията трябва да се вземат в България, въпросът към други партии.

Относно снимките на бившия премиер и лидер на ГЕРБ с кюлчета злато и пачки евро, Захариева каза, че тези снимки изникват отново - когато нямаш аргументи, когато нямаш програма, хвърляш кал срещу противника си. Дали и видеото в този доклад е манипулирано, тя отговори, че видеото не го е гледала, но се позова на експертизата, цитирана само от един евродепутат, която му е подадена от българската прокуратура.

В същото време Захариева поиска да има отговори за шуробаджанащината сега. То не са лели, тъщи, назначени в регионални структури - достатъчно сме се обяснявали, дума не съм чула от ПП за нещата, които излизат от тях. Президентът Радев направи ПП, вижте какво се случи - на първия месец те се обърнаха и си повярваха страшно много, работеха срещу ГЕРБ, имаше задържания на наши симпатизанти, каза Захариева.

ПП възстановява подкрепа, ГЕРБ остава първа сила

ПП възстановява подкрепа, ГЕРБ остава първа сила

Тренд засича тренд на спад в оценката за работата на президента втори месец поред