БСП скочи срещу възстановката с участие на деца в Белене. Снимка от събитието на деца с оръжия възбуди обществените настроения. Опитите чрез деца палачи и деца жертви да се пресъздадат спорни факти от миналото не изгражда историческа памет, заяви от трибуната социалистът Васил Антонов.

Отговорност на всички политици, по мнението му, било да се извлекат поуки от историята ни.

Концлагерите в България са създадени по времето на фашизма под наименованието „Селища на Държавна сигурност", припомни Антонов. В лагера в Белене са настанени, както противници на властта, така и криминални престъпници. Лагерът е закрит от властта, която го създава, както припомни Антонов.

Ние, българските социалисти, почитаме всички невинни жертви на кървавите политически противопоставяния в България от 9 юли 1923 година до 1989 година, заяви още червеният депутат.

От БСП се обявиха срещу политическите мероприятия с участието на деца.

Социалистите са възмутени от въвличането на деца в подобни сцени с подчертано политически цели, както и в превръщането им в палачи и жертви.

Червените призоват всички партии категорично да се разграничат от използването на деца за политически цели и настояха децата да бъдат възпитавани в родолюбие и историческа памет.