Столичните общински съветници приеха с 45 гласа и 7 "въздържал се" Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. на днешното заседание на градския парламент.

Мнението на опозицията в Съвета бе, че парите за култура са малко, а на управляващите, че хората, които създават култура, трябва да се справят сами. Заложените пари за култура в София са общо 2 590 400 лв., което било с около 100 000 лв. над бюджета за култура в София за 2020 г., когато бе първият локдаун.

Актьорът и общински съветник от ДБ Веселин Калановски категорично помоли колегите си да не противопоставят парите за детските градини и за транспорта на парите, които София може да отдели за култура.

"Тази държава е оцеляла 5 века без правителство, без армия. Оцеляла е благодарение на езика си и на културата. Не жалейте пари за това, което ни прави българи", призова по време на обсъждането Веселин Калановски.

С 5 хил. лв. какво ще направят колегите ми от Театъра на армията, запита той, визирайки една от точките в Календара и даде пример, че са предоставяни многократно по-големи суми за определени събития.

Реставрират къщата на Райна Княгиня в София

Реставрират къщата на Райна Княгиня в София

За целта ще бъдат отпуснати 402 000 лв.

Съветникът от ГЕРБ Симеон Колев се изказа, че винаги ще има някой, който е прескочен, той ще ни казва, че неговото изкуство е най-високо. Разговорите в крайности никога не са полезни. Програмата за подкрепа на културата в Столична община не е основен инструмент, тя е само един инструмент за подкрепа, каза Колев.

Бившият шеф на СРС Методи Лалов уточни, че става въпрос за изискване към културните дейци и възможност да финансираме културен подем. В реплика към колегата си от ДБ Калановски, че определени кръгове финансират отделни културни проекти, той каза: "Представяте ли си Борисов и културни кръгове. Ако става дума за Борисов и кръгове, трябва да е нещо от кръговете на ДПС.".

Борис Бонев изтъкна, че само 2 000 лв. са били предоставени за честванията за 120 г. от пускането на първия трамвай в гр. София. Културата е пряко зависима от публичните пространства. Когато основни площади са превърнати в паркинг, когато няма смелостта улици да бъдат затваряни и правени пешеходни, за да може по време на пандемия да се помогне бизнеса - изреди той част от спънките пред културните изяви в столицата. 

Министерството на културата разбра, че има театър на открито. Ще го подкрепи ли?

Министерството на културата разбра, че има театър на открито. Ще го подкрепи ли?

Групите, които работят театър на открито, са повече от тези, които работят съвременен цирк

Той призова за смелост София поне да настигне останалите европейски градове. Градската среда на София да бъде по-безопасна, по-човешка. София няма как да е град, в който хората да се чувстват добре, ако се продължава този канибализъм, каза Бонев и поиска скоро да има нов доклад за зелени улици, с ясни срокове.

Зам.-кметът по културата доц. Тодор Чобанов обясни, че културата играе основна роля в развитието на града ни, ролята на културата става все по-значима, тя вече има икономическо измерение. Част от успехите се дължи на решенията на Общинския съвет, каза той.