БСП започна последния тур от разговори преди съставяне на кабинета „Орешарски" със среща с лидера на България на гражданите Меглена Кунева.

Ексшеф на ДАНС става вътрешен министър?
Още...

Бъдещият премиер, в присъствието на соцлидера Сергей Станишев, я запозна с ключовите приоритети, които са обект на консултациите. След Кунева предстоят срещи и с Атака, ВМРО и Глас народен.

Орешарски изброи три групи мерки - възстановяване на държавността, икономическо развитие и повече солидарност и социална справедливост.

Като краткосрочни приоритети той изведе също три групи мерки, като отбеляза и че предвиждат и разработване на по-сериозни политики, които ще могат да се бюджетират в следващия бюджет.

Искаме да променим начина на функциониране на властта у нас, заяви Орешарски и добави: Знаем, че е труден процес, диалогът също ще бъде тежък, но съм убеден , че това е пътят.

Орешарски и Светльо Витков поговориха за образование
Още...

Между най-неотложните мерки червените, са предвидили малък пакет подпомагане на домакинствата с най-ниски доходи; сериозно облекчаване на натиска върху бизнеса, подобряване събираемостта на приходите; възстановяване на ролята на парламента и по-голяма публичност и отчетност на изпълнителната власт.

Виждаме една малко по-активна държава и по-голяма среда на предприемачеството, подчерта бъдещият премиер и представи и творческия си поглед по темата: „Повече държава отгоре и по-голяма свобода на предприемачеството отдолу."
Той обеща и да работят върху ребалансиране на енергетиката, развитие на селското стопанство

Меглена Кунева, придружавана от двама от заместниците си, обясни, че са приели тази среща: В последните години уважението към институциите беше сериозно ерозирано. Затова нашата среща тук е за да докажем, че уважаваме институцията на българския парламент. Това е знак за нашето желание да видим възстановена дисциплината в парламента.

Тя обаче беше категорична: „Не може да се оправдаваме с предишното правителство, няма време, правете конкретни стъпки. Без оправдания, каквото и да е положението на държавата. Същото важеше и за Борисов. Не е ясно защо кандидатстваш за властта, ако възнамеряваш да се оправдаваш с предишните. Ако не може да се справиш, не кандидатствай за властта."
България няма време, трябва да се работи, подчерта лидерът на България на гражданите.

Кунева отсече, че те ще бъдат тяхна демократична опозиция.
Тя изтъкна, че за тях е много важно кой ще подкрепи правителството, за да се знае кой ще носи отговорност.

Нека всяка партия, която ви подкрепя, застане с лицето си. Дали е БСП и Атака, дали Борисов - всичко трябва да бъде ясно. Няма нужда от трикове. Най-добрата тактика е всеки да бъде откровен в това, което върши. Вашата работа е да бъдете парламентаристи, подчерта Меглена Кунева, изтъквайки че е много по-добре да има избрано от парламента правителство, отколкото служебно, защото парламентарният контрол е важен.

Кунева не скри, че е изключително притеснена от резултата от изборите, като цитира последно проучване, според което имаме 18% корпоративен вот и 5% е купен.
Тя призова БСП да започнат незабавна работа за осигуряване на честни избори занапред.
Чуйте гласа на хората моля ви, обществото ни се раздели както никога досега на представени и непредставени в парламента. В момента има 4 парии и вие изключително много зависите една от друга. Аз искам да зависите от хората, подчерта лидерът на България на гражданите.

От своя страна Пламен Орешарски също подчерта притеснението си от изборите.

Друг важен проблем, за който Кунева поиска да бъде приоритетен е съдебната система.
Моля ви, не изпускайте съдебната реформа, призова тя.
В отговор Орешарски отсече, че това е една от първите задачи за решаване и именно заради това правосъдният министър ще бъде и вицепремиер.

Здравеопазването е важна точка в програмата на новото управление, според Меглена Кунева.
Здравеопазването е сектор, на който всички сме длъжници през последните години. Ние предвиждаме стабилизиране на системата такава, каквато е и търсене на широк консенсус за развитието, така че по-следващото правителство да не започва отначало, подчерта Орешарски.

От България на гражданите биха оценили и конкретни мерки за стимулиране на заетостта. Настояха и за корекции в Банката за развитие, както и обществените поръчки.
Не се хващайте на тази въдица. Нека програмите за заетост да се дадат на бизнеса. Направете така, че младите хора да имат как да получат професия, подчерта Кунева.
Тя поиска и незабавна реформа в МВР и службите, осветляване и граждански контрол: „Ние искаме да знаем докъде е стигнало подслушването, който го е поръчал. Искаме да знаем какво става с битовата престъпност."

Лидерът на България на гражданите изрази притеснение, че по време на кампанията не е чуал нищо от БСП за промени в Конституцията.
Първите неща, които ще ви помолим да кажете е какво е състоянието на държавата и какъв е бил икономическият натиск над медиите, изтъкна още тя и призова червените да видят какво да направил и те в тяхната програма за усъвършенстване на държавата.
Не настояваме за авторство, искаме държавата да се оправи, каза още Кунева.

Соцлидерът не пропусна да отчете, че това, което се случи през последните 4 години е най-абсурдното нещо и е едно опасно отклонение от европейското развитие на България. Сега, по думите му, трябва да започне процес на лекуване и възстановяване на доверието в институциите. 4 години думите диалог и съгласие отсъстваха, а имаше думи като разпореждам и наказвам. Това не може да бъде демократична страна, изтъкна Станишев.

Той изтъкна, че кабинетът на Пламен Орешарски всеки ден ще стъпва на минно поле, скелети в гардероба: „Много бих искал господин Орешарски да получи наследството, каквото е получил Борисов. Това обаче не е така, бюджетът е опоскан, икономиката е срината, хората живеят в пълна мизерия, а няма и доверие и търпение."