260 младежи в неравностойно положение събра традиционният абитуриентски бал, който се провежда под егидата на президента. Росен Плевнелиев посрещна зрелостници от цялата страна с думите „Време е за купон."

Скъпи, млади приятели, от вас зависи какъв път ще изберете. От вас зависи как ще се интегрирате, обърна се той към ръкопляскащите му младежи, събрали за тържественото обръщение в Националния исторически музей, малко преди да се отдадат на забава.

Държавният глава подчерта, че могат да разчитат на подкрепата на институциите, но всичко зависи само от тях: Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му. Бъдете упорити, не се предавайте, ние сме с вас.

Младежите не скриха радостта и вълнението си от срещата с президента, като не спираха да го аплодират. Някои дори се просълзиха.
Държавният глава получи картина подарък от „младите си приятели", които имаха възможност да се снимат на воля с него след официалната част.

На излизане от музея десетки детски усмивки „причакаха" Росен Плевнелиев. Два класа ученици от Ловеч с радост се снимаха с държавния глава. Той умело ги нареди за общата снимка: „Първите да клекнат, вторите и те, а тези отзад - да подскачат."
Президентът разпита децата откъде са и ги покани следващия път, когато дойдат в София, да му се обадят и да му отидат на гости в президентството.

Общо 183 младежи напускат институциите тази година. От администрацията на президента ги увериха, че напускайки ги, не остават сами.

Работата с младежи, които напускат специализираните институции след края на средното си образование и професионалното си обучение започна през януари. Екипи от специалисти информираха и консултираха младежите за възможностите им за образование и заетост, като помагаха за професионалното им ориентиране, повишаването на квалификационното ниво, и изграждането на умения за активно поведение на пазара на труда.

75 от тези 183 младежи са с увреждания, а 35 от тях ще започнат работа веднага, останалите 40 ще бъдат пренасочени по тяхно желание към институциите. 49 са решили да продължат образованието си, 59 искат да започнат работа.