България няма намерение да преговаря с Турция за съвместна охрана на въздушното пространство. Това заявява военният министър Николай Ненчев в интервю за БТА.

Военният министър припомня, че вече имаме сключени двустранни споразумения за трансгранични операции по AirPolicing с Румъния и Гърция, които да се задействат в определени ситуации. Споразуменията са ратифицирани от миналото НС и парламентите на двете страни.На този етап са идентифицирани кръг от страни-членки, с които са проведени първоначални разговори.

Обществото ще бъде уведомено след одобрението на партньор от страна член на НАТО за съвместен AirPolicing”, уверява министър Ненчев.

По думите на Николай Ненчев няма никакво основание да се смята, че българското въздушно пространство ще бъде охранявано от съюзнически самолети.

„Имаме ресурси и възможности да охраняваме въздушната си граница, заявява министърът на отбраната. Той обаче уточнява, че всички останали държави по източния фланг на НАТО вече са подсигурили въздушното си пространство, а единствената членка, която не е направила това, е нашата страна.

Заради оценката, че има ниво на риск, срещата на високо равнище в Уелс е излязла с препоръка за засилване на охраната на въздушното пространство. "Присъствието на съюзнически самолети гарантира, че можем да реагираме при много по-сложни атаки по въздух”, обяснява Николай Ненчев.

Затова и той не приема предложенията за „водеща роля на българските Военновъздушни сили”, направени от генерал Румен Радев и депутати от БСП, тъй като това би ограничило изпълнението на специфични задачи и адекватността им.
„А смисълът на тяхното присъствие е именно, за да можем да се възползваме от тези способности”, уточнява военния министър.