България не е изнасяла оръжие за Сирия от началото на конфликта през 2011 г. Ние спазваме стриктно международните стандарти. Това обяви външният министър в оставка Даниел Митов в сутрешния блок на БиТиВи.

Имало междуведомствена комисия, която отговаря за износа на оръжие и тя може да даде повече информация по този повод. "Не е задача на външно министерство да прави проверка за наличието на такова оръжие", обясни Митов.

България продавала оръжия на Саудитска Арабия, Катар и САЩ, оттам стигали до терористите

България продавала оръжия на Саудитска Арабия, Катар и САЩ, оттам стигали до терористите

Имало два канала, по които наши оръжия са достигали до Сирия

Така външният министър в оставка коментира наличието на българско оръжие в сирийския град Алепо, който наскоро беше отвоюван обратно от правителствените сили на сирийския президент Башар ал Асад с помощта на Русия.

След освобождаването на града от бунтовниците, които Русия определя като терористи, те изоставиха големи количества оръжие. Сред тях руските сапьори откриха и произведено в България. Това стана причина за остра реакция от страна на руското външно министерство.

Москва формулира въпроси за българското оръжие в Сирия

Москва формулира въпроси за българското оръжие в Сирия

Коментарът на Захарова идва две седмици след информацията по случая

По думите на Митов, Русия не ни била враг. "Не става въпрос за врагове, а за интереси", добави той.

Според него се води целенасочена кампания за възстановяването на руското влияние в някои държави, които вече са част от ЕС и НАТО, сред тях е и България.

"Русия има своя интерес, но той не е български", подчерта Митов, според когото българският интерес е "да бъдем част от цивилизования свят".

Той увери, че властите пазели българския интерес. "Къде не го пазим?", попита Митов.

Той коментира и дали ще има промяна на външната ни политика спрямо Русия при новия президент Румен Радев. "Само Румен Радев може да каже дали отношението ни към Русия ще се промени. От неговите изказвания разбирам, че то ще се промени", посочи външният министър в оставка.