Откриването на ново отделение по неврохирургия в Окръжна болница "Св. Анна" е явно едно от последните събития, на които присъства премиерът в оставка Бойко Борисов. Той бе съпровождан и от здравния министър в оставка Петър Москов.

Самото откриване започна с молебен за здраве, отслужен лично от Негово Светейшество българския патриарх Неофит.

Какво ще направи президентът Радев си е лично негова работа - така Борисов отговори на журналистически въпрос подкрепя ли призивите на реформаторите за свикване на КСНС.

"Аз нямам навика да се бъркам в работата на другите. Ако ни свика, ще отидем, ако не ни свика, ще чакаме да ни освободи", отбеляза Борисов.

А за това кога очаква да стане това премиерът в оставка посочи, че очаква президентът бързо да се произнесе.

На въпрос, свързан със служебното правителство, Борисов каза, че очаква то да организира изборите. По думите му, това е задължението, което то има по Конституция. Той изрази надеждата си обаче президентът Радев да направи служебно правителство, което "да надгражда".

Приоритет за Борисов в момента било организирането на партията за изборите.

Борисов коментира и това, което чувал "от сутрин до вечер - че всичко ще стане безплатно". Според него трябва да се обясни на хората, че ако има такива безплатни работи, то две години не могат да вдигнат държавата след това.

БСП ще носи отговорност за властта, отсече Горанов

БСП ще носи отговорност за властта, отсече Горанов

Според министъра левицата ще избере нови хора за служебния кабинет

Борисов повтори и че ЕК много ясно е заявила, че на този етап няма спиране на еврофондовете, каквито предупреждения бяха отправени от страна на БСП.

При нас еврофондовете работят, заяви още премиерът в оставка. 

По думите му, това е тактика на левицата отсега да подготвят общественото мнение, че ако се случи това, то ще е заради ГЕРБ. "Това им е тактиката - деструктивна. Факт е, че при нас всички фондове работят", изтъкна премиерът в оставка.

Борисов не пропусна да припомни, че през 2016 г. са платени 2,5 млрд. лв. "живи пари" за американските и руските централи. С тези пари, ако са били в бюджета, правителството е можело да закупи много влакови мотриси и локомотиви и сега хората е нямало да мръзнат по влаковете.

Той заяви и че през 2006 г., когато от БСП са взели влаковете, не са ги платили. "Ние бяхме си дума дали и ние се старахме две години да не го напомняме. Защото, когато гласуваш за БСП, идва Орешарски. Мандатът на БСП доведе Орешарски.

"Извинявайте, ама не мога всеки ден да им премълчавам обидите и лъжите", посочи Борисов.

"И ние сме хора и ние имаме нерви и може някой път и ние да сме ги изпуснали. Как да им обясня, че само благодарение на личната си, изключително личната си намеса - 320 млн. евро отпусна Брюксел от Съвета в Братислава. Накарах всичките колеги да ме разберат и целево за България да ги дадат и с личната си уговорка с президента Путин спестих 90 млн. лв. Близо половин милиард пари сме спестили на България от работа, която сме свършили. Кажете едно благодаря и ни намерете други грешки", заяви Борисов.

Той изтъкна още, че от левицата от сутрин до вечер се презастраховат относно евентуални техни грешки, за които отново от ГЕРБ щели да са виновни. "Няма как - две години бях толерантен. Всеки парламент започвах с благодаря ви на всички, че сте тук, защото знаех как трудно направихме правителство. Никой с никой не се харесваше. Ще ги видим как ще направят те, ако им дойде времето. Съжалявам, но някой път забравят. На нас искат да ни вменят за две години всичките вини на света, а те са 100-годишна партия", подчерта още премиерът в оставка.

Борисов благодари на патриарх Неофит, както и на ръководството на болницата и нейния медицински персонал, с които заедно са успели да изградят този комплекс.

Уникалното в него според директора на болницата д-р Славчо Близнаков е фактът, че за пръв път има изграден самостоятелен център за лечение на мозъчно-съдови заболявания с пълен цикъл на тяхната диагностика.

"Нещо изключително, невероятни специалисти. Хората излизат оттук здрави и без травматични увреждания", заяви Борисов.