Десните не успяха да постигнат консенсус за единна президентска кандидатура.

Това съобщи домакинът на лидерската среща на 8-те партии Александър Праматарски след 3-часови разговори.

Целта на срещата им бе да обсъдят кандидатурите и да постигнат съгласие по една от тях.
Обсъдени са кандидатурите на Неделчо Беронов, Веселин Методиев, Сергей Игнатов и Петър Стоянов, но нито една от тях не получи подкрепата на всички партии.

Неделчо Беронов е получил подкрепа от 6 партии - ДСБ, Демократическата партия, ССД, СДС, Гергьовден и едно от БЗНС-тата.
Така и не се разбра кои от земеделците са подкрепили Беронов, тъй като първоначално Праматарски посочи БЗНС в рамките на ЕНП - което навежда мисълта за земеделците на Мозер, а по-късно при уточняващ въпрос Праматарски посочи БЗНС-то на Стефан Личев.

Кандидатурата на Петър Стоянов е получила подкрепата на БЗНС на Пинчев, ССД, Гергьовден, ВМРО и СДС, но не получи подкрепата на ДСБ и Демократическата партия , а Мозер заяви, че предстои да вземе решение, съобщи Праматарски.

По-късно се разбра защо хората на Софиянски са подкрепили и Беронов, и Стоянов.
По думите им от една страна Политическият съвет на ССД е взел решение да подкрепи Стоянов, но тъй като той още не е обявил официално и категорично, че ще се кандидатира, те са дали гласа и и за Беронов.

Предстои следваща среща, за която няма срок и не е уточнено дали ще бъде лидерска, каза още Праматарски.

Той допълни, че Демократическата партия са направили компромис, като са размразили участието си в преговорите и дори са станали домакин на днешната среща в името на постигане на консенсус за единна кандидатура, което обаче не се случи.

За първи път от доста време лидерската среща бе в пълен състав, след като на нея присъства и лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той дойде последен и си тръгна първи, като отказа всякакъв коментар.

На брифинга след заседанието говори единствено Праматарски като символичен домакин на срещата.